Geschiedenis Anagni

Anagni is vooral bekend doordat een aantal pausen er in de late middeleeuwen gewoond heeft. De belangrijkste gebeurtenis die in het stadje heeft plaatsgevonden is de zogeheten Oorvijg van Anagni, waarbij de toenmalige paus in zijn gezicht geslagen werd door een gezant van de koning.

Geschiedenis Anagni

Gechiedenis Anagni
De belangrijkste gebeurtenis uit de geschiedenis van Anagni in een Frans houtsnijwerk uit de 19e eeuw.

De plek waar Anagni gebouwd is was al lang geleden bewoond, wat aangetoond wordt doordat er 700.000 jaar oude bewerkte stenen gevonden zijn, evenals fossiele resten van ongeveer 450.000 jaar oude Homo Erectus.

Vondsten van objekten uit de 7e eeuw voor Chr. hebben aangetoond dat de Etrusken in de streek doorgedrongen waren. Dit was waarschijnlijk om handel te kunnen drijven met de Grieken.

In de 5e eeuw voor Chr. was Anagni de belangrijkste stad van een volk dat de Hernici genoemd werd. Twee eeuwen later, na afwisselende periodes van oorlog en alliantie, werden de Hernici in het Romeinse Rijk ingelijfd.

Het oudste gedeelte van Anagni bevindt zich rond de acropolis. Het werd beschermd door een verdedigingsmuur. Deze werd in de Romeinse tijd, op de wijze van de Serviaanse Muren, geheel gerestaureerd.

Vanwege de gunstige ligging en het prettige klimaat werd Anagni door verschillende Romeinse Keizers (o.a. Marcus Aurelius en Caracalla) gebruikt als zomerresidentie.

Maar liefst vier pausen zijn in Anagni geboren. De bekendste hiervan is Bonifatius VIII, de Paus die het eerste Jubileumjaar in 1300 organizeerde. De andere drie zijn Innocenzo III, Gregorius IX en Alexander VIII.

De Oorvijg van Anagni

Op 7 September 1303 vond de Schiaffo di Anagni plaats. De afgezant van de Franse Koning Philip IV, Sciarra Colonna, zou paus Bonifatius VIII toen met een oorvijg even duidelijk gemaakt hebben dat het wereldlijke gezag toch duidelijk de overhand hand op de geestelijke macht. In werkelijkheid was de klap waarschijnlijk meer moreel dan lichamelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email