Provincie Latina

De provincie Latina ligt ten zuiden van Rome en is vooral interessant vanwege de schitterende kustlijn, hoewel er ook in het binnenland mooie dorpjes tussen de verscheidene heuvelketens die de provincie rijk is liggen.

Mooie Plekken Provincie Latina

Ponza Provincie Latina

De Haven van Ponza

De belangrijkste steden in de provincie zijn Latina (de hoofdstad), Gaeta, Roccasecca, Sabaudia, Terracina, Sperlonga en het eiland Ponza.

De kustlijn van Latina is ongeveer 100km lang en wordt min of meer begrensd door twee rivieren, de Astura (die grenst aan de provincie Roma) en de Garigliano (die grenst aan Campanië). Mooie, witte stranden worden afgewisseld met klippen en pittoreske rotsformaties.

De kustplaatsen in de provincie Latina zijn Latina Lido, Sabaudia, San Felice Circeo, Terracina, Fondi Lido, Sperlonga, Gaeta, Formia en Minturno-Scauri. Ponza is een eiland net uit de kust en is één van belangrijkste attracties van de provincie, vooral dankzij de perfect blauwe zee. Een ander eiland is Ventotene.

Vanuit Formia, Terracina, San Felice Circeo en Anzio (in de Provincie Roma) is het mogelijk met een veerboot de twee eilandengroepen die buiten de kust liggen te bezoeken. De bekendste hiervan is de groep waartoe Ponza, Palmarola, Zannone en Gavi behoren. De tweede groep is eveneens van vulkanische oorsprong en omvat Ventotene en Santo Stefano. Sommige van deze eilandjes zijn onbewoond.

Meer dan de helft van het grondgebied van de provincie Latina is heuvel- of zelfs bergachtig. Hier bevinden zich de gemeentes Cori, Roccamassima, Norba, Sezze, Lenola, Itri, Sermoneta, Bassiano, Roccagorga, Maenza, Sonnino, Prossedi, Pisterzo, Priverno, Roccasecca dei Volsci, Monte San Biagio, Campodimele, Maranola, Castellonorato, Trivio, Castelforte e SS. Cosma e Damiano en Spigno Saturnia.

Natuurparken in de Provincie Latina

  • Parco Nazionale del Circeo (Circeo Nationaal Park): Dit natuurpark strekt zich uit over maar liefst 8000 hectare en omvat gedeelten van het grondgebied van de gemeentes Latina, Sabaudia, San Felice Circeo en Ponza (het eilandje Zannone).
  • Parco Regionale dei Monti Ausoni e Lago di Fondi, dat het resultaat is van de samenvoeging van een aantal oudere natuurgebieden omvat, te weten Camposoriano (tussen Terracina en Sonnino), Tempio di Giove Anxur (Terracina), Lago di Fondi en Mola della Corte-Settecannelle-Capodacqua (Fondi) en Cima del Monte-Acquaviva-Quercia del Monaco.
  • Natuurpark van de Aurunci Bergen (Parco Regionale dei Monti Aurunci).
  • Het Parco Regionale della Riviera di Ulisse bestaat uit drie met elkaar verbonden gebieden, te weten  Monte Orlando, het  Gianola-Monte di Scauri park en het Monumento Naturale Promontorio Villa di Tiberio e Costa Torre Capovento-Punta Cetarola.
  • Riserva Naturale Marina e Terrestre Isola di Ventotene e Santo Stefano
  • Giardini e rovine di Ninfa (Cisterna e Sermoneta)
  • Lago di Giulianello (Cori)
  • Torrecchia Vecchia (Cori e Cisterna di Latina)

Langs de kust liggen ook een aantal kleine meertjes, waaronder het Fogliano Meer en het Sabaudia Meer. De kust zelf wordt verdeeld in drie stukken, de zogeten Pianura Pontina, de Pianura Foni-Monte San Biagio en de Garigliano.

In het binnenland liggen drie bergketens, te weten de Monti Lepini, de Monti Ausoni en deMonti Aurunci.

De provincie kent ook de warmwaterbronnen van Suio.

Met de Auto/Openbaar Vervoer Provincie Latina

De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn de twee vliegvelden van Rome, Ciampino en Fiumicino, en het Capodichino vliegveld van Napels.

Vanuit Rome rijdt men richting het zuiden. De snelste weg is de Autostrada del Sole, die min of meer langs de provincie voert. Vanuit Rome gaan zowel de Via Appia Nuova (SS7) en de Via Pontina (SS148) door de provincie.  De SS7 voert vooral door het binnenland, de SS148 leidt langs de kust. Vanuit Napels kunt U ook de Autostrada del Sole of de Via Appia volgen.

De regionale trein tussen Rome en Napels stopt in de volgende stations: Cisterna di Latina, Latina, Sezze, Priverno-Fossanova, Monte San Biagio, Fondi-Sperlonga, Itri, Formia en Minturno Scauri. Vanuit Rome is er een directe trein naar Terracina.

Provincie Latina, Latium, Italië