San Pancrazio Martire Kathedraal Albano Laziale

De San Pancrazio Kathedraal (Cattedrale di San Pancrazio Martire) is de belangrijkste kerk in Albano Laziale. Ze is gebouwd op de ruïnes van een in de 4e eeuw door Keizer Constantijn gewilde basiliek.

Weetjes San Pancrazio Martire Kathedraal Albano Laziale

Adres en Openingstijden

Het adres van de San Pancrazio Kathedraal is Piazza L. Sabatini – 00041 Albano Laziale (tel. +39 069324113). Openingstijden: Onbekend. Toegang: Gratis.

Geschiedenis Kathedraal Albano Laziale

San Pancrazio Martire Kathedraal Albano Laziale
San Pancrazio Martire

De huidige facade is in 1722 ontworpen door de architekt Carlo Buratti enbestaat uit drie niveaus.De San Pancrazio Kathedraal is een van de oudste religieuze bouwwerken in Albano Laziale en in de streek, aangezien het Christendom al vrij vroeg voet aan de grond kreeg in de Castelli Romani.

Het interieur wordt gekenmerkt door het vloerplan van een basiliek, met drie schepen. De architektuur schommelt op de grens van barok en neo-classicisme.

Bezienswaardigheden Cattedrale di San Pancrazio Martire

Het meest opvallende aspekt aan de facade wordt gevormd door de twee fakkels aan de zijkanten. Deze symboliseren waarschijnlijk de Heilige Geest.

Middenin de facade is een blind venster te zien, dat doet denken aan de zogeheten Logge delle Benedizioni (“Loggia’s van de Zegeningen”) van de pauselijke basilieken in Rome.

De crypte onder de pastorie bevat enige kapitelen die deel uitmaakten van de vroeg-Christelijke versie van de kerk. De kerk was toen overigens nog niet aan San Pancrazio Martire, maar aan Johannes de Doper gewijd.

Uit de vroeg-Christelijke tijd stamt ook de marmeren sarcofaag.  De afbeelding van de biddende figuur in het midden wordt adorant genoemd. Traditioneel wordt een adorant met de handen omhoogggeheven afgebeeld.

Middenin de apsis bevindt zich het in de 19e eeuw geschilderde “Glorie van San Pancrazio” van Pietro Gagliardi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email