Geschiedenis Capranica

De geschiedenis van Capranica begint al in de Etruskische tijd en dankzij de gunstige ligging is het stadje is altijd een belangrijke plek gebleven in de geschiedenis van de streek.

Geschiedenis Capranica

Geschiedenis Capranica
Twee Emmertjes Water Halen in de 19e eeuw (deelgemeente Guadagnolo van Capranica)

De oorspronkelijk Etruskische nederzetting werd veroverd door de Romeinen, die er een militair bolwerk van maakten. De reden voor deze keuze was deels de nabijheid van het stadje Sutri en deels de aanwezigheid van de bossen en van drinkwater in de streek.

Een tweede nederzetting in de streek was Vico Matrino, maar deze werd na het verval van het Romeinse Rijk door de barbaren verwoest. Vivo Matrino is nu een deelgemeente van Capranica.

In de 10e eeuw gaf Keizer Ottone III het stadje aan het Klooster van de Heiligen Alessio en Bonifacio op het Aventijn in Rome.

Later in de middeleeuwen werd Capranica een belangrijk garnizoen van de Pauselijke Staat.

Achtereenvolgens de Longobarden en de Franken vielen het stadje binnen, dat ook vaak door bandietentroepen belegerd werd, alsmede door de verschillende leenheren in de streek, die Capranica aan de paus wilden ontfutselen. De Anguillara hadden het stadje een tijd in hun bezit. Hierna werd het overgenomen door de Di Vico, alvorens de Anguillara opnieuw aan de beurt waren.

In het jaar 1465 jaagden de inwoners van Capranica zelf de Anguillara de stad uit, om vervolgens trouw te zweren aan de paus, waarvoor ze in ruil wel een aantal eisen stelden, waaronder een vrijstelling van het betalen van belastingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email