Top 10 Bezienswaardigheden Tarquinia

De Top 10 Bezienswaardigheden Tarquinia staat uiteraard in het teken van de Etruskische oorsprong van de stad, met de Necropolis en het Archeologische Museum als belangrijkste attrakties. Ook de middeleeuwen zijn echter vertegenwoordigd, met pittoreske oude kerken en stadstorens die de nauwe steegjes flankeren.

Top 10 Bezienswaardigheden Tarquinia

 1. Palazzo Vitelleschi: 15e Eeuws gebouw, waar het Museo Nazionale Archeologico Tarquiniense gehuisvestigd is. In dit museum bevindt zich o.a. de beroemde hoog-reliëf Cavalli Alati (“Gevleugelde Paarden”) uit de 4e eeuw vòòr Chr.
 2. Necropoli Etrusca Monterozzi: Eén van de bekendste Etruskische vindplaatsen, met zo’n 200 mooi versierde grafkelders, die echter niet alle te bezichtigen zijn.
 3. Palazzo Comunale (Piazza Giacomo Matteotti): Het gemeentehuis van Tarquinia is in de 14e eeuw gebouwd. De vergaderzaal wordt opgeluisterd met interessante fresco’s.
 4. Chiesa di Santa Maria in Castello: De meest indrukwekkende kerk van Tarquinia bevindt zich aan de rand van de oude stad en heeft vooral een erg mooie façade.
 5. Duomo di Santa Margherita: De Santa Margherita Kathedraal (Piazza del Duomo – 01016 Tarquinia) is gebouwd op al bestaande gebouwen uit de 12e tot de 14e eeuw. De kerk is in 1643 door brand verwoest en in verschillende fases weer opgebouwd. Hoogtepunt: De door Antonio da Viterbo (bijgenaamd il Pastura) geschilderde fresco’s die “Gebeurtenissen uit het Leven van de Maagd” verbeelden (1508-1509).
 6. De 15e eeuwse Porta di Castello is een poort die deel uitmaakt van het verdedigingssysteem bij de ingang tot het kasteel. Twee torens aan weerszijden van de poort worden door een hoge muur met een wandelgang erop verbonden, een construktie die bekend stond als resecata. De opdrachtgever tot de bouw ervan was G.Vitelleschi, die het kasteel op deze wijze wilde afschermen van de stadsuitbreiding. (Via Porta di Castello, Tarquinia). Achter de Porta di Castello staat de Torrione detto di Matilde di Canossa, een grote ronde toren.
 7. De Fontana Nova is een 12e eeuwse recentelijk gerestaureerde fontein die “Oude Fontein” heette voordat ze “Nieuwe Fontein” werd. (Via della Fontana Nuova, snc.)
 8. Barriera San Giusto: Voormalige middeleeuwse toegangspoort tot de stad, die oorspronkelijk Porta Firenze genoemd werd. De Barriera is ontworpen in 1883, door C. Grispini. De grote ijzeren hekken die eromheen stonden werden in 1936 weggehaald. Het terras met het mooie uitzicht stamt uit het begin van de vorige eeuw.(Largo Barriera San Giusto, 1, 01016 Tarquinia.)
 9. Belvedere della Ripa (Via della Ripa): Eén van de mooiste panorama’s van de stad bevindt zich midden in het centrum, bij de stadsmuur die van de Porta di Castello naar de San Giacomo Kerk loopt.
 10. De Via delle Torri is zoals de naam al aangeeft, een straat met een aantal torens. Ook is er een antieke wasplaats.

Meer Bezienswaardigheden Tarquinia

 • Het Archivio Storico is gehuisvestigd in het 15e eeuwse Palazzetto di Santo Spirito (Piazza Titta Marini, 25 – 01016 Tarquinia), waarvan de façade zowel Gothische als Renaissance elementen laat zien.
 • Torre Barucci (Via delle Torri, snc): Deze vierkante toren uit de 11e eeuw is genoemd naar de vroegere eigenaars.
 • Fontanile e Lavatoio ( Via delle Torri, 54 – 01016 Tarquinia)
 • Torre Draghi (Via delle Torri, 13 – 01016 Tarquinia): Toren met vierkant vloerplan, naast een 12e eeuws palazzo. Een deel van de toegnagspoort is dichtgemetseld.
 • Het Palazzo dei Priori (Via delle Torri) bestaat uit een aantal samengevoegde oude gebouwen en torens en huisvestigt het Keramiek Museum van Tarquinia.
 • Torre del Magistrato (Via San Pancrazio, 11): Vierkante toren, waar de magistraten van de stad samenkwamen, ingeklemd tussen gebouwen uit de 12e en 13e eeuw.
 • Chiesa di San Pancrazio: Deze kerk stamt waarschijnlijk eveneens eind 12e, begin 13e eeuw. De precieze datum is niet bekend, maar men kan het min of meer afleiden uit belangrijke gebeurtenissen die er plaatsgevonden hebben.
 • Ex Palazzo Comunale ( Via degli Archi, 41-63): 12e eeuws voormalig gemeentehuis van Tarquinia.
 • Torre Cialdi (Via della Ripa, 3-9): Toren aan de westzijde van de stad, in het Campo Cialdi. Rond het einde van de 11e eeuw gebouwd.
 • De Chiesa di San Martino (Via San Martino, 48) is de oudste kerk van Tarquinia. Ze bestond al in 1051 maar is door de jaren heen erg vaak verbouwd. Er is een 15e eeuwse muurschildering te zien van “Sint Anna en de Madonna met Kind”.
 • Chiesa dell’Annunziata (Via San Giacomo, 3): Vrij kleine, 12e eeuwse kerk. Net als veel gebouwen in de stad gebouwd met de steensoort macca. Was oorspronkelijk gewijd aan San Pietro Apostolo, maar stond vanwege een fout in de uitspraak tot de 17e eeuw bekend als San Pietro del Vescovo.
 • Fontana di Piazza (Piazza Giacomo Matteotti, 5): Monumentale 18e eeuwse fontein, die het eindpunt was van het aquaduct dat water naar Tarquinia voerde.
 • Chiesa e Convento di San Francesco (Via San Leonardo, 10):
 • Geboortehuis van Vincenzo Cardarelli (Via Santa Lucia Filippini):
 • San Giuseppe Kerk (Via San Giuseppe):
 • Chiesa della Presentazione e Convento delle Suore Passioniste (Via Giuseppe Garibaldi, 47):
 • Cappella della Croce (Via Giuseppe Garibaldi):
 • Palazzo Vipereschi, nu de zetel van de Università Agraria (Via Giuseppe Garibaldi):
 • Chiesa di San Leonardo (Piazza Trento e Trieste, 4-9): Deze kerk is gebouwd in 1746. Hoogtepunten zijn het schilderij “Schutsengel” van G. Romanelli en voor al de door Vespignani gemaakte tombe van Kardinaal A.M. Quaglia (1872).
 • Palazzo Bruschi (Via Umberto I, 24): Drie verdiepingen tellend Renaissance paleis. De huidige aanblik is het resultaat van een verbouwing door Vespignani rond het midden van de 19e eeuw. Tegenwoordig zetel van de Stadsbibliotheek.
 • Belvedere Parco delle Mura (Via Ripagretta, 32):
 • Belvedere dell’Alberata (Via Dell’ Alberata Dante Alighieri, 29): Een van de mooiste vergezichten van Tarquinia, vaak toneel van concerten en andere evenementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email