Lecce

Lecce is de hoofdstad van de provincie Lecce en één van de mooiste steden in de regio Puglia (Apulia). De bijnaam van Lecce is het “Florence van het Zuiden”. Het is vooral bekend vanwege de vele barokke kerken en paleizen.

Alles over Lecce

Bezienswaardigheden

Torre del Parco Lecce
Torre del Parco

De aanwezigheid van vele barokke paleizen en kerken heeft Lecce de bijnaam “Florence van het Zuiden” gegeven.

De 12e eeuwse kathedraal is in de 17e eeuw herbouwd. Andere belangrijke kerken zijn de Santa Croce Basiliek, de Santi Niccolò en Cataldi Kerk, de Santa Teresa Kerk, de San Francesco Kerk en de Chiesa del Rosario. Het meest interessante klooster is het San Giovanni-klooster.

Het Kasteel van Anjou is in de eerste helft van de 16e eeuw opgetrokken. De stadsmuren zijn door Karel V gebouwd en bevatten een 16e eeuwse triomfboog. De bekendste torens zijn de Torre del Parco en de Torre del Belloloco.

Overblijfselen van het Romeinse theater en het amfitheater zijn nog steeds te bezichtigen. Hetzlefde geldt voor het archeologische gebied van Rudiae.

Geschiedenis

Lecce is gesticht op de plek waar zich de voormalige Messapische stad Sybar bevond. De Messapiërs waren een Iapygische stam die de hiel van de laars van Italië bewoonde, min of meer wat nu bekend staat als de Salento. Hun nederzettingen waren onafhankelijke stadstaten, die handel dreven met de Magna Graecia-steden in het zuiden van Italië.

De Messapische naam voor de nederzetting was Lupiae, wat geleidelijk veranderde in Licce en uiteindelijk dus Lecce.

In de 3e eeuw voor Christus werd de stad veroverd door de Romeinen. Het werd geleidelijk aan rijker en bereikte zijn hoogtepunt in de 2de helft van de 2de eeuw.

Na het verval van Rome werd het gebied geteisterd door een opeenvolging van barbaarse indringers. De Hunnen, Ostrogoten, Saracenen, Lombarden, Grieken, Hongaren en Slaven bezetten de regio op een bepaald moment.

In de 10e eeuw werd Lecce onderdeel van Byzantium. Later maakten de Noormannen het tot de hoofdstad van de Salento.

Onder het feodale systeem was de stad achtereenvolgens eigendom van de Altavilla, de Brienne, de Manfredi, de Enghien, de Orsini del Balzo, de Ferrante van Aragon en de Bourbons.

Onder Ferdinand I van Aragon werd de stad de hoofdstad van de Terra d’Otranto, een regio die zich later tot de provincie Lecce zou ontwikkelen. Het wapen van de provincie is nog steeds het embleem van het oude Terra d’Otranto.

Na deel uit te maken van het Koninkrijk Napels, werd Lecce de zetel van een voorlopige regering tijdens de Risorgimento-opstanden van 1848.

De barokke kerken stammen meest uit de 17e eeuw en vooral tijdens de regering van het Koninkrijk Napels werd er flink op los gebouwd. De zogenaamde “Leccese barok” was een erg karakteristieke bouwstijl, die veel te danken had aan de typische steensoort uit de streek die voor erg warme kleuren zorgde.

Openbaar Vervoer Lecce

Van en naar Lecce

Het dichtstbijzijnde vliegveld is het Brindisi-Salento vliegveld, dat zich op zo’n 50 km van het centrum van Lecce bevindt. Het Galatina vliegveld in Lecce zelf word exclusief voor militaire doeleinden gebruikt. Vanaf het centrale station van Lecce zijn er treinen waarmee U zonder over te stappen naar vrijwel alle grote plaatsen in Italië kunt reizen.

Openbaar Vervoer binnen Lecce

Het openbaar vervoer wordt verzorgd door de onderneming SGM. De prijs van een enkele reis (2020) is 1 Euro, terwijl een 90-minuten ticket 1,30 Euro en een 24-uurspas 2,50 Euro kost. U dient het ticket te kopen voordat u in de bus stapt. De chauffeurs verkopen losse tickets, maar de kosten zijn hoger (1,50 Euro). Een carnet van zes kaartjes kost 5 euro en een weekabonnement 9,70 euro. Voor maandabonnementen zijn er twee opties, de personale (slechts één persoon kan er gebruik van maken) en de impersonale (om het even wie het kaartje bij zich kan er gebruik van maken). Het personale ticket kost 29, het impersonale 36 euro. Een jaarkaart is 291 euro. De boete voor het reizen zonder ticket is 100 euro, wat gehalveerd wordt als je binnen 30 dagen betaalt.

Lecce

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email