Li Galli Archipel (Positano)

Li Galli is de naam van een kleine archipel gelegen tussen het eiland Capri en de stad Positano aan de Amalfikust. Het bestaat uit de drie hoofdeilanden genaamd Gallo Lungo, La Rotonda en La Castelluccia, en enkele kleinere eilanden. De naam Li Galli (“De Hanen”) verwijst naar de Sirenen die hier vroeger woonden en vogellichamen met mensenhoofden hadden.

Li Galli Archipel Positano

Hoe te bezoeken

De eilanden zijn privé-eigendom en je kunt er alleen komen als je door de eigenaar bent uitgenodigd. Anders kunt u het dichtst in de buurt komen door een van de verschillende boottochten in de Golf van Napels te maken.

Geschiedenis

Li Galli bestaat uit drie kleine eilanden genaamd Gallo Lungo, La Rotonda (“De Ronde”) en La Castelluccia. De eilandengroep wordt ook wel de Archipel van de Sirenus genoemd, omdat hier de drie mythische Sirenen uit de Odyssee van Homerus woonden: Parthenope, Leucosia en Ligeia, verleidsters van zeelieden. Hun prachtige gezangen zorgden ervoor dat zeelieden de controle over hun schepen verloren, zodat ze die tegen de rotsen van de eilanden lieten vergaan. De schepen van Odysseus en van de Argonauten waren de enige twee die dit lot niet ondergingen. Odysseus liet de oren van zijn zeelieden met was vullen en zichzelf aan de mast vastbinden toen hij voorbij voer. De Argonauten lieten Orpheus op zijn lier spelen. Toen de schoonheid van zijn muziek die van de Sirenen overtrof, wierpen de wezens zich in zee.

In 1924 werd de eilandengroep eigendom van de choreograaf Leonide Massine. Hij liet er een prachtige villa bouwen, die in 1937 door Le Corbusier werd gerestaureerd. De belvedère is versierd met een fontein met mozaïeken en biedt uitzicht op het eiland Capri. De terrassen aan de andere kant van de villa hebben een vrij uitzicht op de Amalfikust.

In 1979 Massine stierf and Li Galli werd door Rudolf Nureyev gekocht. De huidige eigenaar heet Giovanni Russo. De eilandengroep koort bij een beschermd natuurgebied dat Punta Campanella heet.

De eilanden

Gallo Lungo

Gallo Lungo (“Lange Haan”) was al bewoond in de tijd van de Griekse koloniën. Dit eiland is de grootste van de drie, al betekent dit niet zoveel. Het is niet meer dan 400 meter lang en ongeveer half zo breed.

Op het eiland stond oorspronkelijk een klooster, dat in de 13e eeuw door Karel II van Napels in een gevangenis werd veranderd. De zogenaamde Torre Aragonese is in het begin van de 14e eeuw gebouwd.

La Castelluccia wordt ook wel het “Eiland van de Bandieten” (Isola dei Briganti) genoemd.

Li Galli Archipel Positano

Alles over Positano

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email