Ligurië

Ligurië is een regio in noord-Italië. De regio bestaat uit vier provincies, te weten Genova, La Spezia, Savona en Imperia. De hoofdstad van de regio is Genua (Genova, in het Italiaans). Ligurië is een vrij smalle, langgerekte streek die vanaf de Franse grens langs de noordelijke kust van de Tyrrheense Zee loopt.

Alles over Ligurië

Palazzo della Regione Liguria
Palazzo della Regione Liguria

De regio Ligurië is één van de kleinste van Italië. De streek ligt ingesloten tussen Frankrijk in het oosten en de regio Toscane in het zuiden en oosten. Het binnenland wordt in het noorden begrensd door de Alpen en in het oosten door de Apennijnen. Een groot deel van de kuststrook staat bekend onder de naam Italiaanse Rivière. Het klimaat is mild. Er worden vooral bloemen, fruit, druiven en olijven geteelt. De republiek Genova was eeuwenlang een belangrijke zeemacht. De beroemdste onder de Genovese zeemannen was Christoffer Colombus. Uit culinair oogpunt is de streek bekend vanwege de pesto alla Genovese.

Hoofdstad

Genua (Genova in het Italiaans) is de hoofdstad van de provincie van dezelfde naam en van Ligurië zelf. Het is qua inwoneraantal de zesde stad van Italië en heeft een enorm dichtbevolkt centrum. Het is de belangrijkste havenstad van de streek en de oude vuurtoren die Lanterna genoemd wordt wordt dan ook gezien als een symbool van de stad. Genua heeft bijna 600 duizend inwoners.

Provincies regio Ligurië

Imperië

De provincie Imperië is de meest westelijke van de regio. De grootste stad van de provincie is San Remo, maar de hoofdstad is Imperia zelf. In 1860 werd een groot deel van wat nu de provincie is afgestaan aan Frankrijk. Behalve de al genoemde steden horen Ventimiglia, Bordighera en Dolceacqua tot de meest interessante steden voor toeristen. In totaal heeft de provincie 67 gemeentes. De kuststrook hoort tot de mooiste van Italië.

Savona

De provincie Savona bevindt zich ten oosten van Imperië. Ook in deze provincie liggen de belangrijkste steden direct aan de kust. De twee grootste en bekendste steden zijn de hoofdstad Savona zelf en Albenga. In totaal bestaat de provincie uit 69 gemeentes. Het heuvelachtige binnenland staat bekend vanwege het natuurschoon en de natuurlijke grotten waar veel archeologische vondsten gedaan zijn.

Genova

De provincie Genova heet officiëel Città Metropolitana di Genova. De hoofdstad Genua is ook de hoofdstad van de hele regio. De hoofdstad ligt ingeklemd tussen de zee en een aantal meer dan 1000 meter hoge bergen. Behalve de provinciehoofdstad vormen ook Rapallo en Chiavari bekende toeristenbestemmingen. Bijna 70% van alle inwoners van de provincie woont in Genua.

La Spezia

De provincie La Spezia is de zuidelijkst gelegen provincie van de regio. De provincie wordt gekenmerkt door een rotsachtige kuststrook en een heuvel- en bergachtig binnenland. Het is de kleinste provincie van de regio, met niet meer dan 32 gemeentes. De grootste stad is de hoofdstad La Spezia zelf. Andere mooie steden zijn o.a. Sarzana en Lerici.

Geschiedenis

Oudheid en Romeinen

Andrea Doria - geschiedenis Ligurië
Portret van Andrea Doria, geschilderd door Sebastiano del Piombo.

Zoals door verschillende archeologische vondsten (bij o.a. het Balzi Rossi-strand) getoond was er al in de oude steentijd menselijk leven in Ligurië. Andere vondsten zijn recenter, zoals die van de “jonge prins” in de Arene Candide-grot bij Finale Ligure. Bij de Monte Bego zijn inkepingen in de rotsen gevonden die uit de bronstijd stammen en bij Chiavari zijn urnen uit de ijzertijd ontdekt.

De Liguren moeten contact gehad hebben met de Italiërs, de Grieken en vooral de Etrusken.

Het contact met de Romeinse beschaving begon in de 3e eeuw. Genua had vreedzame banden, maar de stammen in het binnenland en aan de zogeheten Riviera di Ponente leefden vaak op voet van oorlog met Rome.

Middeleeeuwen

Na de val van het westelijke Romeinse rijk werd de streek vanwege de havens belangrijk voor de Byzantijnen, die er de provincie Italorum van maakten.

In 643 kwam de streek in handen van de Longobarden. Deze verdeelden Ligurië in hertogdommen, en later in graafschappen. In de tweede helft van de 10e eeuw, tijdens de regering van Berengario II, vond een nieuwe verdeling, in drie “marken”, plaats. De oostelijke heette Obertenga, de westelijke heette Arduinica en hiertussen lag de Aleramica.

Saraceense invallen dwongen de bevolking er toe de steden te ontvluchten en hun toevlucht te zoeken bij de in aantal toenemende kloosters en abdijen. In 972 werden de Saracenen echter verslagen.

In de 11e eeuw vond een wedergeboorte plaats en werd Genua een machtige zeevaartrepubliek. De handel bloeide, deels dankzij de kruistochten en deels dankzij de connecties met het noorden van Europa.

De steeds welvarender stad probeerde zich hierna meester te maken van de omringende gebieden. Deze boden lange tijd weerstand, maar moesten uiteindelijk toch het onderspit delven.

Bloeitijd en verval

De Republiek Genoa kende een grote bloei onder Andrea Doria (1466-1560). Deze admiraal slaagde erin de Franse overheersing af te schudden en de stad opnieuw onafhankelijk te maken. Hij werd dan ook de “Vader des Vaderlands” genoemd.

Het verval begon met een Frans bombardement in 1648. In 1746 werd de stad door de Oostenrijkers bezet. De laatste onafhankelijke gebieden van de Republiek Genoa waren de keizerlijke leengoeden en de Republiek Noli. Ook deze zouden echter in 1806 door Napoleon ingelijfd worden.

Na de Franse overheersing slaagde men er niet in de republiek opnieuw op te bouwen. De streek kwam deel uit te maken van het koninkrijk van de Savoye’s en hierna van de nieuwe staat Italië.

Ligurië

RSS
Follow by Email