Provincie Genova

De provincie Genova heet officiëel Città Metropolitana di Genova. De provinciehoofdstad Genua is ook de hoofdstad van de hele regio Ligurië. De hoofdstad ligt, net als het grootste deel van de provincie, ingeklemd tussen de zee en een aantal meer dan 1000 meter hoge bergen. Bijna 70% van de inwoners van de provincie woont in Genua. Behalve de provinciehoofdstad vormen ook Rapallo, Portofino en Chiavari bekende toeristenbestemmingen. Het grondgebied bestaat voor 80% uit bergen.

Alles over de provincie Genova

Grondgebied

Genova is qua oppervlakte de grootste van de vier provincies in de regio. De provincie bestaat uit 67 gemeentes. Aan de zuidkant wordt ze begrensd door de Golf van Genova. De kuststrook ten westen van Genua wordt Riviera di Ponente genoemd. De Riviera di Levante ligt aan de andere kant van de stad.

Het grondgebied van de provincie omvat een deel van de Apennijnen. De Maggiorasca is met 1803 meter de hoogste berg. Ook langs de kust loopt er een bergketen. Op verschillende plekken bevinden zich stadjes die op pittoreske kliffen langs het water gebouwd zijn. Een aantal rivieren slingert zich tussen de bergen door een weg naar de Middellandse Zee. Andere stromen komen in de rivier de Po uit. Op veel plekken zijn er smalle kiezelstranden. Chiavari is één van de weinige plekken met een breder strand.

Hoofdstad

Genua (Genova in het Italiaans) is de hoofdstad van de provincie. Het is qua inwoneraantal de zesde stad van Italië en heeft een enorm dichtbevolkt centrum. Het is de belangrijkste havenstad van de streek en de oude vuurtoren die Lanterna genoemd wordt wordt dan ook gezien als een symbool van de stad. Genua heeft bijna 600 duizend inwoners.

Openbaar vervoer

De luchthaven van de provincie bevindt zich op een kunstmatig aangelegd eiland voor Sestri Levante en heet, niet geheel onverwacht, Aeroporto Internazionale Cristoforo Colombo. De grote steden van de provincie zijn alle met de trein te bereiken. De haven van Genoa is de belangrijkste van noord-Italië.

Met de auto

De provincie is erg makkelijk te berijden. Vier verschillende snelwegen zorgen voor verbindingen met o.a. Milaan (A7) en Livorno (A12). De oude herenweg Via Aurelia begint in Rome en gaat dwars door de provincie tot de Franse grens.

Provincie Genova

RSS
Follow by Email