Livorno

Livorno is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de Toscane. Het is de op één na grootste haven aan de kust van de Tyrrheense Zee. De stad bevindt zich aan de noordwestelijke kust van de provincie en heeft ongeveer 160 duizend inwoners. Hoewel het oorspronkelijk slechts een klein vissersdorpje was, is Livorno op het moment de op één na grootste containerhaven van Italië.

Livorno

Toeristeninformatie

Regio: Toscane. Provincie: Livorno. Postcode: Van 57121 tot 57128. Kengetal: 0586.

Bezienswaardigheden Livorno

Een van de leukste wijken van Livorno is Venezia Nuova en een van de mooiste pleinen binnen deze wijk is het Piazza dei Domenicani. De Santa Caterina Kerk is de grootste trekpleister aan dit plein, dat ook vanwege het uitgaansleven bekend staat.

Een korte geschiedenis van Livorno

De groei van Livorno is te danken aan Cosimo I, die nadat Pisa in de 16e eeuw dichtslibde, de stad koos als de nieuwe haven van Toscane.

De Engelse architect Sir Robert Dudley had bijna 15 jaar (1607-1621) nodig om de grote zeewering te bouwen die de haven bescherming biedt.

In 1608 werd Livorno uitgeroepen tot vrijhaven, waar alle handelaars, ongeacht ras of nationaliteit, hun waren konden slijten. Veel vanwege hun geloof vervolgde mensen vluchtten dan ook naar Livorno. Het kan goed zijn dat hier het linkse image van de stad geboren is.

Met de auto/openbaar vervoer

Openbaar vervoer: De dichtsbijzijnde luchthaven is het Galileo Galilei Vliegveld van Pisa. Het centrale station van de stad heet eenvoudigweg Livorno Centrale. Behalve dit station zijn er nog een aantal kleinere stationnetjes in de stad. Er is een directe verbinding met Pisa. Ook Rome en Florence zijn makkelijk met de trein te bereiken. Het openbaar vervoer binnen de stad bestaat uit 13 buslijnen. Het wordt verzorgd door de maatschappij CTT Nord.

Met de auto naar Livorno

Met de auto: Aangezien de stad langs de kust ligt komen zowel de E80 als de oude Romeinse herenweg SS1 (Via Aurelia) eraan voorbij. Beide wegen voeren van Rome tot de Franse grens. Via de Firenze-Pisa-Livorno snelweg komt men bij de Toscaanse hoofdstad. De meer pittreske SS67 volgt dezelfde route.

Livorno

RSS
Follow by Email