Loggia di Fra Giocondo Verona

De Loggia del Consiglio (of Loggia di Fra Giocondo) is een paleis op het Piazza dei Signori in Verona. Het paleis is een hoogtepunt in de Renaissance architectuur in de stad en wordt door middel van een boog over de Via delle Fogge verbonden met het Casa della Pietà.

Loggia di Fra Giocondo Verona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza dei Signori – 37121 Verona. Telefoon: +39 0459288611. Openingsuren en toegangsprijs: De Loggia del Consiglio is niet voor toeristen toegankelijk.

Geschiedenis

Loggia di Fra Giocondo Verona
De Loggia di Fra Giocondo is het paleis aan de linkerzijde.

De Loggia di Fra Giocondo is tegen het einde van de 15e eeuw gebouwd om er de Consiglio dei Cittadini Illustri (“Raad van Eeerbiedwaardige Inwoners”) te kunnen huisvestigen. Deze regeerde de stad, samen met de Podestà, de Capitanio en de Venetiaanse Republiek.

De naam Loggia di Fra Giocondo berust op een in de 19e eeuw gemaakte foutieve toewijzing aan deze priester/architekt.

Gedurende de 19e eeuw werd het paleis een tijdlang als Pinacotheek gebruikt.

Tegenwoordig is het de zetel van de Provinciale Raad.

Beschrijving

De façade wordt gekenmerkt door een onderste gedeelte van meerkleurig marmer, dat bestaat uit een in 1476 gebouwde loggia met acht sierlijke bogen. Hierboven bevindt zich de belverdieping die opgeluisterd wordt door medaillons en Keizerprofielen op een gouden achtergrond.

De standbeelden op het paleis vertegenwoordigen beroemde inwoners van Verona uit de Romeinse tijd.

De twee haut-reliëfs op het centrale deel van de façade van de hand van Gerolamo Campagna met als thema “De Engel die de Aankondiging Doet” en “De Aangekondigde Maagd” werden een eeuw geleden verwijderd.

In 1566 kregen de schilders Bernardino India en Orlando Flacco de opdracht een schilderij te maken dat de “Madonna met Kind tussen de Heilige Zeno en Pieter, die een Homage krijgen van Verona in de Aanwezigheid van een aantal hoogwaardigheidsbekleders van de stad” afbeeldt. Het hangt nog steeds in de Loggia.

Loggia di Fra Gioconda, Verona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email