Lucca

Lucca is de hoofdstad van de provincie met dezelfde naam en tevens één van de bekendste kleinere steden in Toscane. Het historische centrum van de stad wordt omringd door een hoge stadsmuur, die zo breed is dat er zelfs parken op aangelegd zijn.

Alles over Lucca

Toeristeninformatie

Guinigi Toren Lucca
De Guinigi Toren is één van de twee opvallendste torens in de stad. De andere is de Torre delle Ore

Regio: Toscane. Provincie: Lucca. Het VVV van Lucca heet Ufficio Informazioni A.P.T. en bevindt zich aan het Piazza Santamaria, 35 – 55100 Lucca. Tel. +39 0583919931. Een ander kantoor is te vinden bij de Vecchia Porta san Donato – Piazzale Verdi (Tel. +39 058583150, openingstijden 09.00 tot 19.00 uur (November t/m Maart van 09.00 tot 17.00 uur))

De stad kan makkelijk met het openbaar vervoer bereikt worden, aangezien het op het treintraject tussen Florence en La Spezia ligt. Het station bevindt zich op een kleine wandeling buiten de stadsmuren. De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn die van Pisa en Florence.

Ook met de auto is Lucca makkelijk te bezoeken. De stad ligt langs de A11, die van Florence nar de kust voert. Zowel binnen als buiten de stadsmuren zijn er parkeerplaatsen. Deze zijn vrijwel alle tegen betaling. Over het algemeen is het aan te raden buiten het historische centrum een parkeerplaats te zoeken.

Bezienswaardigheden

De meeste bezienswaardigheden van Lucca bevinden zich binnen de oude vestingsmuren. Dit historische centrum wordt gekenmerkt door pittoreske steegjes en verschillenden mooie kerken en paleizen.

Hoogtepunten zijn, buiten de beroemde zes poorten tellende stadsmuur, de 12e eeuwse San Frediano Basiliek en de 11e eeuwse San Martino Kathedraal. De eerste kerk is gewijd aan de schutsheilige van de stad en heeft een mooie met mozaïeken versierd façade. De Duomo beschikt over een beroemd grafmonument en een heilig gezicht. Er zijn ook een Bisschoppelijk Paleis en een Museo del Duomo aan verbonden.

Andere mooie kerken zijn de Santi Giovanna en Reparata Kerk, de San Giusto Kerk, de Sant’Alessandro Kerk en de San Romano Kerk.

De Santa Maria in Forisportam Kerk heet zo omdat ze buiten de eerste stadsmuren stond. De San Michele in Foro Kerk is genoemd naar het Romeins Forum dat er ooit op deze plek was.

Het Piazza del Mercato is op het oude Romeinse amfitheater gebouwd.

Lucca heeft nog steeds verschillende zogeheten “torenhuizen”. De oudste en opvallendste toren van de stad is de Torre delle Ore (oftewel de Torre dell’Orologio). Ook de Torre Guinigi is indrukwekkend.

Het Palazzo Pretoriano is in de 15e eeuw gebouwd en wordt teogeschreven aan Matteo Cividali. Het Palazzo Mansi is nu de zetel van de Nationale Fotogalerij. Een laatste bekend gebouw is het Palazzo Ducale.

Geschiedenis Lucca

Al voor de Romeinse tijd was er een nederzetting op de plek waar Lucca gesticht is. Waarschijnlijk werd deze plek gekozen om de overstromingen van het Bientinameer te kunnen weerstaan.

In 180 voor Christus was de stad een kolonie van Rome. Het was toen een wisselplaats op de antieke Via Romea herenweg.

Tijdens de Lombardische overheersing was Lucca een hertogdom en tijdens de Karolingische periode werd het door markiezen geregeerd.

Later kreeg Lucca stadsrechten. Vanwege de expansie richting de zee waren er vaak conflicten met Pisa.

Tot 1369 stond de stad onder het bewind van verschillende leenheren. Hierna volgde een vier eeuwen durend tijdperk van onafhankelijkheid. Gedurende deze tijd werd de Republiek Lucca door de adelstand van de stad zelf geregeerd.

In 1817, toen de Napoleontische periode ten einde kwam, nam de uit Parma afkomstige Bourbon de stad over. Vanaf 1847 tot de totstandkoming van Italië maakte Lucca deel uit van het Groothertogdom Toscane.

Het middeleeuwse Lucca wordt nu van de rest van de stad afgesloten door de enorme oude vestingsmuren. Deze muur is zo breed dat er tegenwoordig een park op gebouwd is.

Lucca, Toscane

RSS
Follow by Email