Madonna dell’Itria ai Cocchieri Kerk Palermo

Madonna dell'Itria ai Cocchi Kerk Palermo Crypte

De Madonna dell’Itria ai Cocchieri Kerk in Palermo is genoemd naar de broederschap koetsiers die de kerk gesticht hebben. De grootste attractie van de kerk is de met fresco’s beschilderde crypte.

Madonna dell’Itria ai Cocchieri Kerk Palermo

Nuttige informatie

Adres: Piazzetta Chiesa Cocchieri, 1 – 90133 Palermo. Tel: 0916165848. Openingstijden crypte: Van 09.00 tot 13.00 en van 15.00 tot 18.00 uur. Op zondag is de crypte ’s middags gesloten. Toegangsprijs: Gratis, maar offertes zijn welkom.

Geschiedenis en beschrijving

De Chiesa della Madonna dell’Itria is tussen 1596 en 1611 door de Broederschap van de Koetsiers (Cocchieri, in het Italiaans) gebouwd.

Het interieur van de kerk, die op de al bestaande crypte gebouwd is, bestaat uit een enkel schip en een apsis. De twee schilderijen op de zijmuren verbeelden de “Madonna Odigitria” en de “Herrezen Christus”. De “Madonna Odigitria” is een middeleeuwse Christelijke iconografie, waarbij de Madonna en Kind afgebeeld worden. Het kind zit rechtop in de armen van Maria en heeft een rol perkament in zijn hand. Met de andere hand maakt hij een zegend gebaar. De rechterhand van Maria wijst naar de rol perkament, en geeft op deze wijze de weg aan. (De betekenis van odigitria is “de leidster die de weg toont”.)

Oorspronkelijk gebruikten de koetsiers de crypte enkel om er te bidden. Later werd het een begraafplaats voor leden van de Jezus en Maria-broederschap. De fresco’s op de zijmuren tonen de zielen die door tussenkomst van de heiligen gezuiverd worden en de hemel in mogen.

Elk jaar op Goede Vrijdag droegen de Cocchieri de standbeelden van de Maria Addolorata en van Christus door de straten van de wijk. Ze droegen dan kleding die aangaf voor welk huis ze werkten. De optocht vindt, in een iets verwaterde vorm, nog steeds elk jaar plaats.

Madonna dell’Itria ai Cocchieri Kerk Palermo

RSS
Follow by Email