Madonna del Parto Kerk Sutri

De Madonna del Parto Kerk is een kleine kerk dichtbij het Romeinse Amfitheater van Sutri. Waarschijnlijk was deze kerk vroeger een Mithraeum binnen een Etruskische begraafplaats.

Madonna del Parto Kerk Sutri

Madonna del Parto Kerk Sutri
Madonna del Parto Kerk

Nuttige informatie

Adres en telefoon

Adres: Via Cassia al km 49 01015 Sutri. Telefoon: +39 0761609380

Openingstijden

Dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag van 09.00 tot 18.00 uur. Op maandag, donderdag en zaterdag is de kerk gesloten.

Toegangsprijs

Gratis

Geschiedenis en beschrijving

Ingang Madonna del Parto Kerk Sutri
Ingang

De Madonna del Parto Kerk was naar alle waarschijnlijkheid oorspronkelijk een mithraeum uit de 3e eeuw. Een mithraeum was een aan de oosterse God Mitras gewijde tempel. Een beroemd mithraeum bevindt zich onder de San Clemente Basiliek in Rome. Net als het antieke heiligdom is de kerk in de tufstenen rots uitgegraven.

De originele structuur bestond uit een met fresco’s versierde vierkante aula en een centraal deel in een gedeeltelijk kunstmatig gecreëerde grot. Het tweede was een door tufstenen pilaren in drie schepen verdeelde ruimte.

Het rechterschip heeft een aantal nissen, terwijl het linkerschip door vijf kleine raampjes gekenmerkt wordt. De ruimte links van het altaar is de sagristie. Achter dit altaar is een arcosolium (een nisgraf onder een boog).

De apsis is gecreëerd om het mithraeum in een kerk te veranderen.

De Christelijke kerk was oorspronkelijk aan San Michele Arcangelo gewijd. Pas later werd de naam in Chiesa della Madonna del Parto veranderd.

Hoogtepunten

De versieringen zijn van Christelijke aard en verwijzen onder andere naar Christus, Maria, de Aartsengel Michiel en de pelgrims.

De Aartsengel Michiel

Op het gewelf van het centrale schip is de aartsengel te zien met een globe en een scepter. Zij gezicht is in reliëf afgebeeld.

Het gezicht van de engel is ook op de tweede pilaar van het linkerschip te zien.

De best bewaard gebleven beeltenis is die op een fresco in de vestibule. Het centrale deel van deze schildering stamt uit het begin van de 14e eeuw. De beeltenis toont de verschijning van de aartsengel op de Monte Sant’Angelo in Apulia. Toen een herder er niet in slaagde een stier uit een grot te bevrijden, schoot hij een pijl op het beest af. De pijl maakte echter rechtsomkeert en verwondde de herder. Later verscheen Michiel aan de bisschop om te zeggen dat de grot onder zijn bescherming stond. De bisschop liet vervolgens een kerk op deze grot bouwen. De eveneens afgebeelde Sint-Christoffel is de beschermheilige van bedevaartgangers.

Madonna van de Bevalling

De muren van de kerk zijn behangen met beeltenissen van knielende, smekende Madonna‘s. Dit heeft te maken met het traditionele geloof dat de aartsengel Michiel steriliteit kan genezen.

Het “Madonna del Parto” schilderij is in de apsis te zien. Ze is afgebeeld met Jozef, de os, de ezel en de herders en hun schapen. Het is naar de apsis verhuisd nadat de aardbeving van 1737 de oorspronkelijke ingang had doen instorten.

In de “Madonna met Kind” op de achtste pilaar rechts is Jezus afgebeeld met een vogeltje en het kruis van de orde der tempeleiers.

Op de eerste pilaar rechts is Santa Catarina van Alexandrië afgebeeld.

Madonna del Parto Kerk – Via Cassia, Sutri

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email