Magna Grecia Museum Reggio Calabria

Het Magna Grecia Museum is een archeologisch museum in Reggio Calabria. De tentoonstelling omvat kunstwerken en andere objecten die gevonden zijn in de door Grieken gekoloniseerde zuid-Italiaanse en Siciliaanse kuststrook. De beroemdste trekpleisters zijn twee bronzen standbeelden die de Bronzi di Riace worden genoemd.

Magna Grecia Museum Reggio Calabria

Adres, openignstijden en toegangsprijs

Adres: Museo Nazionale di Magna Grecia – Palazzo Piacentini – Piazza De Nava 26, Reggio Calabria.Tel. +39 0965 898272. Openingstijden: Van dinsdag t/m zondag van 09.00 tot 20.00 uur. Gesloten: Maandag. Toegangsprijs: Niet bekend.

Geschiedenis en beschrijving

Met Magna Grecia duidt men in Italië dat deel van (vooral) de kustlijn aan dat tussen de 8e en 6e eeuw voor Christus door de Grieken gekoloniseerd was. In het Magna Grecia Museum zijn archeologische vondsten uit deze periode, maar ook uit de tijdvakken ervoor en erna, stammen.

De oudste objecten zijn afkomstig uit de prehistorie en de protohistorie, terwijl er ook vondsten uit de Romeinse en Byzantijnse tijdvakken te zien zijn.

De kunstwerken en gebruiksvoorwerpen zijn grotendeels in Calabrië, Basilicata en Sicilië gevonden.

Hoogtepunten

Bronzi di Riace

Magna Grecia Museum Reggio Calabria
De twee bronzen strijders die bekend staan als de Bronzi di Riace.

De grootste trekpleister van het museum wordt gevormd door de zogeheten Bronzi di Riace, twee meer dan levensgrote bronzen standbeelden uit de 5e eeuw voor Christus. De beelden maakten deel uit van een grotere groep standbeelden, die alle krijgers verbeeldden.

De beelden werden in 1972 bij toeval ontdekt toen een snorkelaar op 300 meter buiten de kust op 8 meter diepte een bronzen hand uit de bodem zag steken. Na eerst in twee andere museums tentoongesteld te zijn geweest, werden ze in 1981 naar het Magna Grecia Museum gebracht.

Ze worden aangeduid als standbeeld A en standbeeld B, waarbij A een jongere krijger is en B een oudere strijder. Ze zijn door twee verschillende kunstenaars in twee verschillende tijdperken gemaakt. Het is niet bekend wie deze kunstenaars waren, al zijn er wel veel verschillende theorieën. Standbeeld A stamt uit 460 voor Christus, terwijl B 30 jaar later gemaakt is.

Het zou kunnen dat de standbeelden twee van de zeven strijders die tegen Thebe optrokken verbeelden. Ook hierover zijn de geleerden het echter niet eens.

De beelden zijn gemaakt met de zogenaamde “verlorenwasmethode”. De verschillende delen werden later aan elkaar gelast.

In 1994 ontdekte men dat er binnen standbeeld B nog een, van klei gemaakt, standbeeld zit.

Waarschijnlijk zijn de werken in Athene gemaakt. Men denkt, maar dit valt ook niet te bewijzen, dat ze als Romeinse oorlogsbuit onderweg waren naar Rome.

Andere hoogtepunten

Het “Hoofd van de Filosoof” is bij Porticello gevonden.

De “Kouros van Reggio” is een klein marmeren standbeeldje.

Het “Hoofd van Apollo Aleo”, dat bij Cirò in de provincie Crotone gevonden is.

Een aantal ex voto kunstwerken die pinakes genoemd worden. Een pinax is een van terracotta, marmer, brons of beschilderd hout gemaakt vierkante offergift, die gemaakt werd om de goden gunstig te stemmen. De terracotta beeldjes in reliëf die hier te zien zijn tonen scènes die de mythologische “Ontvoering vna Persephone” verbeelden.

Enkel bronzen panelen die afkomstig zijn uit de Tempel van Zeus in de niet meer bestaande stad Locri Epizefiri.

Piazza De Nava 26, Reggio Calabria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email