Maniace Kasteel Syracuse

Het Castello Maniace staat op de uiterste punt van het eiland Ortygia in Syracuse. Het is gebouwd in opdracht van Frederik II van Zwaben. De bouw van het kasteel, dat zowel een verdedigende als een representatieve functie had, duurde van 1232 tot 1240. Het is genoemd naar de Byzantijnse generaal Giorgio Maniace die er in 1038 tijdelijk in slaagde de Arabieren van het eiland te verdrijven.

Maniace Kasteel Syracuse

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Castello Maniace, 51 – 96100 Siracusa (tel. +39 0931 4508211). Openingstijden: Van 09.00 tot 13.00 uur. Gesloten: Maandag. Toegangsprijs: 4 Euro.

Geschiedenis en beschrijving

Maniace Kasteel Syracuse
Castello Maniace

Het Castello Maniace heette oorspronkelijk Kasteel van Frederik II en was genoemd naar de man die de opdracht to de bouw gegeven had. Het is tussen 1232 en 1240 opgetrokken.

Onder het Huis van Anjou kwam de stad deel uit te maken van het koninkrijk.

Gedurende de 15e eeuw deed het kasteel dienst als gevangenis.

In 1448 nodigde kapitein Giovanni Ventimiglia een aantal gasten uit voor een rijkelijk banket. Na de maaltijd werden deze gasten van verraad beschuldigd en vermoord. Koning Alfons van Castiglia was hier zo tevreden mee dat  hij het kasteel de twee bronzen rammen cadeau deed die sindsdien de voorkant van het monument sieren.

Tegen het einde van de 16e eeuw kwam het deel uit te maken van de verdedigingsmuur rond de stad. Halverwege de 17e eeuw vonden verdere veranderingen plaats.

Op 5 November 1704 ontplofte de voorraad buskruit van het kasteel, waarbij een groot deel van het monument beschadigd werd.

De kanonsgaten zijn in de tijd van Napoleon toegevoegd.

In 1838, toen er overal in het koninkrijk volksopstanden waren, lieten de Bourbons er een kazemat bouwen.

Later kwam het kasteel in handen van het Huis van Savoie en tot het einde van de tweede wereldoorlog werd het als militaire opslagplaats gebruikt.

Sinds 2015 is het kasteel de zetel van het Antiquarium. Een van de twee zalen is gewijd aan de geschiedenis van Syracuse zelf. In de tweede zaal zijn archeologische vondsten te zien, samen met keramiek en majolica’s uit de 13e tot de 19e eeuw die bij opgravingen in het kasteel zelf gevonden zijn.

Via Castello Maniace, 51 – Syracuse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email