Marche

De Marche is een regio langs de kust van de Adriatische Zee. De regio grenst in het noorden aan Emilia-Romagna en in het zuiden aan Abruzzo. Her grootste deel van de westelijke grens loopt langs de regio Umbrië. De hoofdstad van de Marche is Ancona. De regio bestaat uit vijf provincies, te weten Ancona, Ascoli Piceno, Fermo, Macerata en Pesaro/Urbino.

Alles over de Marche

De hoofdstad Ancona

Ancona - LazzarettoAncona is één van de grootste en belangrijkste havens aan de Adriatische kust en heeft iets meer dan 100 duizend inwoners. De stad bestond al in de Romeinse tijd. Ondanks de schade die tijdens de tweede wereldoorlog en de aardbeving van 1972 aangericht is is er veel te zien. Er zijn verschillende ruïnes uit de Romeinse tijd zowel als een aantal kerken en andere historische gebouwen uit latere eeuwen.

Provincie Ancona

Santa Maria della Casa Basiliek LoretoDe provincie Ancona heeft bijna een half miljoen inwoners en bestaat uit 47 gemeentes. De hoofdstad is Ancona zelf. De bekendste kustplaatsen zijn Senigallia, Portonovo en Mezzavalle. De zogeheten Riviera del Conero is beroemd vanwege het natuurschoon. De belendste toeristische attractie van de provincie is de Santa Maria della Casa Basiliek in Loreto, één van de belangrijkste bedevaartsoorden in Italië. De overige grotere steden zijn Jesi, Osimo en Fabriano.

Provincie Ascoli Piceno

Ascoli Piceno - Sant'Emidio KathedraalAscoli Piceno, de hoofdstad van de provincie van dezelfde naam, is één van de mooiste kleine steden van Italië. Het is de zuidelijkste provincie van de regio, met een binnenland dat voor 60% uit heuvel- en berglandschappen bestaat. De bekendste kustplaatsen zijn San Benedetto del Tronto, Grottammare en Cupra Marittima. Veel van de heuvelstadjes in het binnenland worden gekenmerkt door een klein, maar zeer pittoresk historisch centrum.

Provincie Fermo

Kathedraal FermoDe provincie Fermo beschikt over een kleine kuststrook en ligt verder ingeklemd tussen de provincies Macerata (noordzijde) en Ascoli Piceno (zuidkant). Met minder dan 200 duizend inwoners is het een van de kleinste provincies van Italië. De grootste stad en tevens hoofdstad van de provincie is Fermo zelf. Het binnenland van de provincie wordt gekenmerkt door een heuvelachtig en zelfs bergachtig landschap. De provincie bestaat uit 40 gemeentes.

Provincie Macerata

San Nicola da Tolentino Basiliek Tolentino - regio MarcheDe provincie Macerata is wat oppervlakte betreft de grootste van de regio. De hoofdstad heet eveneens Macerata en is een bekende universiteitsstad. Ook deze provincie bestaat grotendeels uit heuvel- en berglandschappen. De bekendste kuststad is Civitanova Marche. Onder de overige steden zijn Camerino, Recanati en Tolentino de bekendste trekpleisters. In totaal bestaat de provincie uit 55 gemeentes.

Pesaro en Urbino

UrbinoDe provincie Pesaro en Urbino is de noordelijkste province van de regio. Hoewel alle belangrijkse administratieve kantoren in Pesaro zetelen geldt ook Urbino als hoofdstad van de provincie. Net als de rest van de regio is het grootste deel van de provincie erg heuvelachtig. Het binnenland wordt bovendien gekenmerkt door bosachtige streken. Pesaro en Fano zijn de grootste steden, maar Urbino heeft verreweg de bekendste bezienswaardigheden. Het totale aantal gemeentes is 59.

Plattegrond regio Marche