Medici Kapellen Florence

De Medici-kapellen (Cappelle Medicee) bevinden zich onder de koepel van de San Lorenzo Basiliek in Florence. Er is een museum van gemaakt, dat verdeeld is in de Cappella dei Principi en de Sagrestia Nuova. Zowel de “Kapel van de Prinsen” als de “Nieuwe Sacristie” was bedoeld als mausoleum voor de Medici familie.

Medici Kapellen Florence

Behalve de Sagrestia Nuova en de Cappella dei Principi is ook een deel van de schatkamer van de basiliek in de Medici Kapellen te zien. Het gaat hierbij vooral om kostbare relikwieën en wandkleden.

Sagrestia Nuova

Michelangelo werkte van 1520 tot 1533 aan de Sagrestia Nuova. Vasari legde er later, samen met Bartolomeo Ammannati, de laatste hand aan in 1556. Lorenzo I de Medici (beter bekend als Lorenzo il Magnifico) en diens broer Giuliano liggen beide in deze kapel begraven.

De Sagrestia Nuova is zo genoemd omdat er al een “Oude Sacristie” in de San Lorenzo Kerk was (van de hand van Brunelleschi). Michelangelo had eigenlijk 4 tombes moeten maken, maar hij heeft enkel de twee minder belangrijke afgemaakt. Lorenzo en zijn broer moeten het met een streep marmer en een inscriptie doen. De zoon en kleinzoon van de magnifieke Lorenzo, respectievelijk Giuliano di Lorenzo de’ Medici en Lorenzo di Piero de’ Medici, hebben elk een echte tombe.

De tombe van Lorenzo di Piero bevindt zich langs de linkermuur van de kapel en is versierd met een standbeeld dat het contemplatieve leven moet verbeelden. Hieronder bevinden zich twee half-liggende figuren die de Zonsopgang (de vrouwelijke vorm) en Zonsondergang personificeren.

Langs de rechtermuur (de tombe van Giuliano di Lorenzo) zijn de liggende figuren personificaties van Dag (de man) en Nacht.

Boven de plek waar de tombes van Lorenzo il Magnifico en zijn broer hadden moeten komen staat wel één van Michelangelo’s bekendste versies van de “Madonna met Kind”.

Kapel van de Prinsen

Medici Kapellen Florence
Koepel van de Cappella dei Principi

De Cappella dei Principi was bedoeld als mausoleum voor de groothertogen van Florence. De ontwerper was Cosimo I zelf, maar het werk werd uitgevoerd door Matteo Nigetti. Buontalenti zou later enige veranderingen doorvoeren.

Met de bouw van de kapel werd in 1604 begonnen. Tot 1737 bleven de Medici er geld aan besteden. De vloer was pas in 1962 gereed.

De muur is behangen met allerlei edelstenen en stukken marmer, die echter op volledig willekeurige wijze bevestigd schijnen te zijn.

De tombes van de groothertogen zijn van de hand van Pietro Tacca. De koepel is één van de meest opvallende van Florence.

De ramen in deze koepel worden overigens smaller naargelang ze hoger bevestigd zijn zodat hij hoger lijkt dan hij in werkelijkheid is.

Openingstijden

De Cappelle Medicee zijn elke dag van 08.15 tot 16.50 uur geopend. De kapellen zijn slechts gedeeltelijk voor gehandicapten toegankelijk. Gesloten: 2e en 4e zondag, en 1e, 3e en 5e maandag van de maand; 1 Januari, 1 Mei en 25 December. De kassa gaat 30 minuten voor sluitingstijd dicht. (NB: De openingstijden kunnen variëren dus het is aan te raden dit even te controleren voor Uw bezoek.)

Toegangsprijs

De toegangsprijs is 8 Euro (4 Euro met korting). De Firenzecard is geldig.

Adres en openbaar vervoer

De ingang tot de Medici Kapellen bevindt zich op het Piazza Madonna degli Aldobrandini, 6 (Tel. +39 0552388602.). Dichtsbijzijnde bushalte: Cappelle Medicee (lijn C1).

Medici Kapellen – Piazza Madonna degli Aldobrandini 6, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email