Mensa Ponderaria Tivoli

De Mensa Ponderaria bevindt zich samen met het Augusteum dichtbij de Kathedraal van Tivoli, naast de oude wasplaats. Het is hier dat de gewichten bewaard werden die in de Romeinse tijd als standaard golden.

Mensa Ponderaria Tivoli

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via di Postera, 35-53 – 00019 – Tivoli (tel. +39 0774 4531). De Mensa Ponderaria is enkel bij bepaalde gelegenheden toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Mensa Ponderaria Tivoli
De tafels en enkele gewichten zijn bewaard gebleven.

De Mensa Ponderaria was de plek waar de gewichten opgeslagen werden die gebruikt werden bij de handel in het oude Romeinse Forum.

Het monument was verbonden aan de basiliek, die toen het gerechtsgebouw van de stad was. (De huidige katehdraal zou later op de plek waar deze stond gebouwd worden).

De Mensa Ponderaria is tegen het einde van de 1e eeuw voor Christus opgetrokken.

De ruimte is vrijwel vierkant en in het midden staan twee marmeren tafels. De pilaren waarop de tafel rust zijn versierd met bas-reliëfs, waarop onder andere de knuppel van Heracles afgebeeld is. Op beide tafels zijn inkepingen van cirkels met verschillende diameters te zien. Ze zijn beide even hoog.

Van de zes marmeren gewichten die ooit op de tafels stonden zijn er nog drie overgebleven.

Op de zijkanten van het blad van de tafels is een inscriptie te lezen

Midden in de mozaïeken vloer is een soort van put, waar water in weg kon stromen.

Net als het belendende Augusteum, een aan de keizer gewijd heiligdom, bevindt het zich nu in een moderne constructie.

Beide monumenten werden in 1883 door Felice Genga blootgelegd, toen deze bezig was met opgravingen binnen een oude gebouw.

Op één van de muren in een halletjes achter de tafels is een bas-reliëf te zien dat Heracles, met een leeuwenhuid en zijn knuppel, verbeeldt.

Op het moment is men met een restauratie van dit gebouw bezig. Binnen kan men de oude tafels met de gewichten bezichtigen.

Mensa Ponderaria, Tivoli

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email