Montepulciano (Provincie Siena)

Montepulciano bevindt zich in een bosrijk gebied aan de oostkant van de provincie Siena. Het stadje heeft ongeveer vijftienduizend inwoners. De Etrusken woonden hier al in de 4e eeuw. De stad is vooral bekend vanwege de uitstekende Montepulciano DOCG wijn die er geproduceerd wordt.

Montepulciano (provincie Siena)

Nuttige informatie

Met de auto/openbaar Vervoer

De belangrijkste wegen die naar de stad leiden zijn de Strada Provinciale SP146 di Chianciano (tussen Chiusi en San Quirico d’Orcia), de SP17 en de SP88.

Piazza Grande Montepulciano
Piazza Grande

Met de auto uit Rome: Neem de A1 in noordelijke richting en dan bij de afslag Chiusi de SP146. Uit Florence: Neem de A1 in zuidelijke richting en dan de SP146. Uit Siena:  Neem de SR2 (Via Cassia) in zuidelijke richting en vanaf San Quirico d’Orcia de SP146.

Openbaar vervoer vanuit Rome en Florence: Neem de trein naar Chiusi-Chianciano Terme en stap dan over op de trein naar Montepulciano

Geschiedenis

Vooral in de middeleeuwen was Montepulciano redelijk belangrijk aangezien het zich vaak op de grens tussen verschillende machtige steden (Orvieto, Perugia, Siena, Firenze) bevond. (Volledige geschiedenis Montepulciano.)

Bezienswaardigheden

De hoofdstraat van Montepulciano wordt eenvoudigweg de Corso genoemd. In werkelijkheid zijn dit drie verschillende straten, die min of meer in elkaar overgaan. De Corso voert van het laagste deel van de stad naar het centrale plein Piazza Grande.

De poort aan het begin van de Corso is de Porta di Gracciani. Deze is in de 14e eeuw opgetrokken en een eeuw later door Sangallo verbouwd.

De Via Ricci is de belangrijkste winkelstraat.

De belangrijkste attracties van Montepulciano zijn de Kathedraal en de in de 16e eeuw door Antonio di Sangallo ontworpen San Biagio Kerk.

Kleinere kerken zijn de Sant’Agostino Kerk en de Santa Maria de’ Servi Kerk. De San Bernardo Kerk staat aan het Piazza Savonarola, links van de Zuil van Marzocco.

Historische gebouwen zijn het Palazzo Comunale (14e eeuw) en het Palazzo Nobili-Tarugi. Het Palazzo Avignonesi is door Vignola ontworpen. Net als het Palazzo Buccelli staat dit herenhuis uit de Renaissance aan de Corso. Het al genoemde Palazzo Comunale, het Palazzo Nobili-Tarugi, het Palazzo Contucci en het Palazzo del Capitano del Popolo staan alle aan het Piazza Grande.

Het Palazzo Neri-Orselli is de zetel van zowel de Pinacoteca Crociani als het Stedelijk Museum. Net als het Palazzo Ricci bevindt dit gebouw zich in de Via Ricci.

Bezienswaardigheden buiten de stadsmuren zijn het door de Medici gestichte Fortezza di Sangallo en de Sant’Agnese Kerk.

Natuurliefhebbers kunnen terecht bij het Lago di Montepulciano natuurreservaat.

Kathedraal

Montepulciano - Kathedraal

De Kathedraal van Montepulciano staat aan het Piazza Grande. Ze is in de 16e eeuw gebouwd en er zijn werken van de schilder Taddeo di Bartolo en de beeldhouwer Michelozzo te zien. De façade is nooit voltooid. Het Baptisterium is binnen de kathedraal zelf.

San Biagio Kerk

De San Biagio Kerk staat in een groen veld buiten de muren van de oude stad. Het door Antonio da Sangallo ontworpen gebouw heeft het vloerplan van een Grieks kruis.

Sant’Agostino Kerk

De façade van de Sant’Agostino Kerk is door Michelozzo ontworpen. Het interieur wordt opgeluisterd door werken van verschillende bekende Renaissance artiesten, waaronder Antonio il Pollaiolo. De toren bij de kerk wordt Torre di Pulcinella genoemd.

Sant’Agnese Kerk

De Sant’Agnese Kerk ligt buiten de stadsmuren van Montepulciano. De façade, met het originele Gotische portaal, is ontworpen door Viviani.

Palazzo Bucelli

In de kelder van het Palazzo Buccelli worden verschillende begrafenisurnen en Etruskische en Latijnse inscripties bewaard,

Evenementen

Een belangrijk festival is de traditionele Bravio delle Botti, waarbij de acht contrade (wijken) van de stad elkaar bestrijden. Hierbij rollen twee mannen samen een 80 kilo wegende ton over een parcours van 1700 meter naar het Piazza Grande (laatste zondag van augustus).

Eveneens in augustus wordt de Bruscello Poliziano gehouden, een soort van traditioneel straattheater, waarbij gebeurtenissen uit het leven van alledag cenraal staan.

Augustus is een drukke maand in Montepulciano. In het begin van de maand vindt de Cantiere Internazionale d’Arte plaats, een vooral aan muziek en theater gewijd festival.

Montepulciano, Provincie Siena, regio Toscane, Italië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email