Alles over Montieri (provincie Grosseto)

Montieri is een klein stadje van iets meer dan duizend inwoners. Het is de meest noordelijke stad van de provincie Grosseto en bevindt zich op de zuidelijke uitloper van de gelijknamige berg. Tot de negentiger jaren van de vorige eeuw was de mijnindustrie (pyriet, lood en zilver) de belangrijkste bron van inkomsten.

Alles over Montieri

Toeristeninformatie

Het adres van het gemeentehuis is Piazza Gramsci, 4 – 58026 Montieri. Telefoon: +39 0566906311. De postcode is 58026 en het kengetal is 0566. De dorpjes Boccheggiano, Gerfalco en Travale maken deel uit van de stad.

Geschiedenis

Montieri ligt midden tussen de bossen en was oorspronkelijk een Romeinse nederzetting. Het heette in de Romeinse tijd Mons Aeris. De streek stond toen al bekend vanwege de vele mineralen die er gevonden werden.

In 896 werd de stad door een markies uit Toscane, Alberto Riccio, aan de bisschop van Volterra overgedaan.

In 1181 kocht de Republiek Siena een kwart van het kasteel en het omliggende grondgebied. De bedoeling was er zilver te winnen om eigen geld te kunnen maken. Aangezien de bisschoppen schulden hadden vroegen ze in de 13e eeuw hypotheken aan op de zilvermijnen.

Vanaf die tijd begint de stad een eigen burgerlijke organisatie te bewerkstelligen. Men poogt er de onafhankelijkheid van het Bisdom Volterra te verkrijgen en de expansiedrift van Siena te weerstaan. De belangrijkste families waren de Ugorazi en de Bruccardi.

In de 1326 wordt de stad toch bij Siena ingelijfd, na eerst door de tropen van Massa bestormd en verwoest te zijn geweest.

In 1555 neemt de Staat der Medici alle bezittingen van Siena over.

In 1608 wordt Montieri tot Markiezaat uitgeroepen. De eerste markies is Biagio Capizucchi en hij wordt opgevolgd door leden van de Salviati familie. Er volgt een periode van voorspoed. De markiezen laten oude kerken restaureren en nieuwe publieke paleizen optrekken.

In 1749 wordt het markiezaat afgeschaft. Montieri gaat deel uitmaken van een nieuwe provincie die “Noordelijk Siena” genoemd wordt.

In 1833 worden Travale en Gerfalco bij de gemeente Montieri gevoegd.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste kerken zijn de San Francesco Kerk, de de San Giacomo Kerk en de San Paolo Kerk. In de bij de gemeente horende dorpen Gerfalco, Travale en Prugnoli zijn nog overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuren te zien.

Evenementen

Het belangrijkste festival van de stad vindt slechts eens in de drie jaar plaats. Bij het Madonna dei Castagni Festival zijn er parades en andere folkloristische evenementen.

Met de Auto/Openbaar Vervoer

Met de auto: Vanuit Grosseto neemt U de E80 in noordelijke richting. Bij Follonica volgt U de SR439 richting Massa Marittima. U rijdt aan Massa voorbij en neemt uiteindelijk de Strada Provinciale Pavone naar Uw bestemming. Vanuit Rome rijdt U eerst naar Grosseto.

Openbaar vervoer: Vanaf de kust neemt U eerst een trein naar Follonica, en dan een bus (www.tiemmespa.it) naar Montieri. Ook vanuit de treinstations van Siena, Poggibonsi en Grosseto zijn er busverbindingen (www.trainspa.it).

Montieri, Grosseto, Toscane, Italië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email