Monumenten Ravenna

Domus van de Stenen Tapijten

Domus van de Stenen Tapijten - Monumenten RavennaOm de Domus van de Stenen Tapijten (Domus dei Tappeti di Pietra) te bezoeken moet men door de Sant’Eufemia Kerk. In 1993 kwamen hier enkele gebouwen uit de Romeinse Republikeinse tijd (vanaf de 3e eeuw voor Christus) aan het licht. Deze waren bovenop elkaar gebouwd. Het opvallendse gebouw is een Byzantijns herenhuis uit de 4e eeuw, dat uit veertien kamers en drie binnenplaatsen bestaat. Het interieur is versierd met prachtige mozaïeken en marmeren inlegwerk. Hoogtepunten zijn de “Goede Herder” en de “Dans van de Genii”. (Adres: Via Gianbattista Barbiani.)

Palazzo di Teodorico

Palazzo di Teodorico RavennaHet Palazzo di Teodorico is genoemd naar de Theodorik de Grote, hoewel het eigenlijk uit een reeks constructies uit verschillende tijdperken tussen de 1e en de 7e eeuw bestaat. Waarschijnlijk is het deel dat nu te zien is het voormalige atrium van de San Salvatore Kerk. In de portico en in een zaal op de 1e verdieping zijn mozaïeken uit de tijd van Teodoric zelf te zien. (Adres: Via di Roma.)

Mausoleum van Theodorik de Grote

Mausoleum van Theodorik RavennaHet Mausoleo di Teodorico is de beroemdste graftombe van de Ostrogoten. De keizer liet het marmeren monument er zelf tegen het jaar 520 neerzetten. De bedekking van het mausoleum bestaat uit een 300 ton wegend stuk steen met een diameter van 11 meter. Het is over zee naar Ravenna gebracht. Het monument staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. (Adres: Via delle Industrie, 14.)

Galla Placidia Mausoleum

Galla Placidia Mausoleum RavennaGalla Placidia leefde van 386 tot 452 en was de zus van de Romeinse keizer Honorius, die Ravenna in 402 tot hoofdstad van het oostelijke Romeinse rijk uitriep. Het Mausoleum van Galla Placidia is tussen 425  en 450 gebouwd en is wereldberoemd vanwege de mozaïeken die het interieur sieren. Het monument heeft het vloerplan van een Latijns kruis. In tegenstelling tot het interieur is de buitenkant erg sober. (Adres: Via San Vitale.)

Tombe van Dante

De Tombe van Dante is in 1780 in opdracht van Kardinaal Gonzaga door de architect Camillo Morigia gebouwd. Het neo-klassieke monument heeft een vierkant oppervlak en een kleine koepel. De façade maakt een uiterst sobere aanblik. Het wapenschild boven de ingang is dat van Kardinaal Gonzaga. De lamp aan het plafond wordt continu aangehouden en wordt gevoed met olijfolie die elk jaar op 14 September door de stad Florence geschonken wordt. (Adres: Piazza San Francesco, 1)

Fattoria Guiccioli

De Fattoria Guiccioli bevindt zich in de deelgemeente Mandriole buiten de bebouwde kom van Ravenna. Het is op deze boerderij dat de vrijheidsstrijder Giuseppe Garibaldi gastvrijheid kreeg op weg naar Venetië. Het is ook hier dat zijn vrouw Anita de dood vond. Van de boerderij is een klein museum gemaakt.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *