Monumenten Syracuse

Zowel uit de Griekse als uit de Romeinse tijd zijn er nog verschillende ruïnes van antieke monumenten te zien in Syracuse. Het bekendst is de Tempel van Apollo, die gezien wordt als de oudste van het eiland.

Monumenten Syracuse

Grieks Theater

Grieks Theater - Monumenten SyracuseHet Grieks Theater bevindt zich in het Parco Archeologico della Neapolis, op een uitloper van de Monte Temenite. Het is vrijwel geheel in de rotsen uitgegraven en werd ook voor volksbijeenkomsten gebruikt. Gedurende de keizertijd werd het gebruikt om er spelen te houden. Later raakte het in verval.

Tempel van Apollo

Tempel van Apollo - Monumenten SyracuseDe Tempel van Apollo (Largo 25 Luglio, 14) is in de 6e eeuw voor Christus gebouwd en is de oudste van Dorische tempel van heel Sicilië. Hoewel het monument volgens Cicero aan Artemis gewijd is, is er een inscriptie te zien die naar Apollo verwijst. In de Byzantijnse tijd werd het gebouw als kerk gebruikt, gedurende de Arabische overheersing als moskee, in de middeleeuwen als basiliek en in de 16e eeuw transformeerden de Spanjaarden het tot kazerne.

San Giovanni Catacombe

San Giovanni Catacombe - Monumenten SyracuseDe Catacombe van San Giovanni bevindt zich onder de San Giovanni Evangelista Kerk. Ze zijn ontstaan rond de tombe van San Marciano, de eerste bisschop van Syracuse. Het gangenstelsel heeft zich in de 4e en 5e eeuw ontwikkeld en is door verschillende heersers steeds verder uitgebreid. Het geheel bevindt zich rond een rechte gang, die de loop van een oud Grieks aquaduct volgt (Adres: Via Padre Pacifico Amato).

Latomie

Latomie zijn ondergrondse grotten die achtergebleven zijn nadat de Grieken er het materiaal gedolven hadden dat nodig was voor de constructie van tempels, muren en straten. Het woord is afkomstig uit het Grieks (litos betekent “steen” en temnos is het woord voor “snee”). In totaal zijn er twaalf overgebleven, waarvan de Latomia dei Cappuccini, de Latomia del Paradiso (Largo Salvatore Quasimodo) met het Oor van Dionysius het bekendst zijn. In het verleden werden de ruimtes soms als gevangenis gebruikt.

Latomia dei Cappuccini

De Latomia dei Cappuccini was de grootste van de twaalf en werd tot de 6e eeuw voor Christus gebruikt. Na de oorlog tegen Athene werden de krijgsgevangenen er opgesloten. Ze moesten er dwangarbeid verrichten en werden vervolgens aan hun lot overgelaten. Tegen het einde van de 16e eeuw werd deze Latomia in het Kapucijner Klooster geincorporeerd. (Adres: Via Maria Politi Laudien, 5)

Latomia del Paradiso en Oor van Dionysius

De Latomia del Paradiso is de op een na belangrijkste van de uitgegraven grotten. Deze zou speciaal door de tiran Dionysius gemaakt zijn om er een gevangenis van te maken. De grote grot die vanwege de vorm van de ingang Orecchio di Dionisio genoemd wordt maakt deel uit van deze Latomia.

Tempel van de Olympische Zeus

De Tempio di Giove Olimpico (Via Tempio di Giove, 4) stamt uit het begin van de 4e eeuw voor Christus en is dus iets jonger dan de Tempel van Apollo. Wel was deze tempel, die ook Olympeion genoemd werd, het belangrijkste gebouw van Syracuse. De eraan verbonden priesters waren zeer invloedrijk. Het bevolkingsregister en misschien ook de schatkist van de stad werden er bewaard. Er stonden 17 zuilen aan de lange e 6 aan de korte kanten.

Ara di Lerone II

De Ara di Lerone II is een enorm offeraltaar, dat gewijd was aan Zeus Eleutherios (oftewel “Zeus de Bevrijder”). Het altaar is gebouwd in opdracht van Lerone II, die beschouwd werd als de grootste heerser van het oude Siracuse. Helaas is van de originele structuur enkel nog het geheel in de rotsen uitgegraven fundament te zien. (Adres: Viale Paradiso)

Galermi Aquaduct

Het Acquedotto Galermi staat in de Via degli Acquedotti en is in 480 voor Christus door de Griekse tiran Gelone gebouwd. Hij gebruikte hiervoor de bij de Slag van Himera gevangen genomen Carthagers als arbeiders. Na gedurende de middeleeuwen verwaarloosd te zijn geweest, werd het in de 19e eeuw opnieuw in gebruik genomen. Later werden twee aftakkingen toegevoegd, het Acquedotto del Paradiso en het Acquedotto delle Tre Miglie, die beide ongeveer een kilometer lang zijn.

Eurialo Kasteel

Eurialo Kasteel - Monumenten SyracuseHet Castello Eurialo is tussen 402 en 397 voor Christus in opdracht van de tiran Dionysios I van Syracuse gebouwd. Het enorme verdedigingswerk is een van de beste overgebleven voorbeelden van een Grieks verdedigingswerk uit de oudheid. Het staat tussen de vleugels van de stadsmuren van Syracuse. Tegenwoordig doet het dienst als belvedere en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. (Adres: Viale Epipoli, 278)

Romeins Amphitheater

Het Amphitheater van Siracusa is kleiner dan het Colosseum, maar groter dan de vergelijkbare monumenten in Verona en Pozzuoli. Het is waarschijnlijk in de 1e eeuw na Christus gebouwd, toen Syracuse een Romeinse kolonie werd. Het werd vooral voor wredere spelen gebruikt. In de tuin voor het monument staan een aantal indrukwekkende sarcofagen. (Adres: Via Francesco Saverio Cavallari)

Santa Lucia Catacombe

Het bestaan van de Santa Lucia Catacombe toont aan dat er in Syracuse al in het begin van de 3e eeuw een Christelijke gemeenschap was. De catacombe bevindt zich onder het huidige Piazza Santa Lucia en bestaat uit een gemeenschappelijke begraafplaats en enkele privé-hypogeums.

Vigna Cassia Catacombes

De Vigna Cassia Catacombes zijn de grootste van heel Sicilië, maar ook de minst bekende Syracuse. Ze bestaan uit drie verschillende catacombes en zijn tussen de 3e en 4e eeuw aangelegd. Ze zijn genoemd naar de eigenaar van de wijngaard die zich ten tijde van de ontdekking boven de begraafplaats bevond.

Grotta del Ninfeo

De Grotta del Ninfeo is een door mensen gemaakte grot, met plafondgewelf. Binnen deze grot staat een grote kuip die water uit een oude tak van het oude Griekse aquaduct opvangt en zelf een klein watervalletje van water voorziet. Er zijn vier nissen bij de opening van de grot, die later omgevormd zijn tot begraafplaatsen. (Adres: Largo Salvatore Quasimodo)

Romeins Gymnasium

In de Griekse tijd was een gymnasium (of gymnasion) de plek waar atleten oefenden voor de spelen. Het Ginnasio Romano van Syracuse stamt uit de 1e eeuw en bestaat uit een theater, een tempel en een quadriportico. Het maakte samen met het nabijgelegen Foro Siracusano deel uit van de agorà (het belangrijkste plein) van de wijk Acradina. Waarschijnlijk werd het vooral als theater voor de hogere klassen gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email