Museo Civico Cremona

Het Museo Civico “Ala Ponzone” zetelt in het Palazzo Affaitati, dat tot de belangrijkste historische gebouwen van Cremona gerekend wordt. Hier zijn vooral schilderijen en andere kunstwerken van lokale artiesten, waaronder de beroemde Arcimboldo, te zien.

Museo Civico Cremona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Ugolani Dati, 4, 26100 Cremona (tel. +39 0372 407770). Openingstijden: 10.00 tot 17.00 uur. Gesloten: Maandag (behalve Paasmaandag), 1 Januari, 25 December. Toegangsprijs: 7 Euro. Het museum is gratis op de eerste zondag van de maand.

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo Affaitati is in de 16e eeuw gebouwd. Al gedurende de Renaissance periode deed het dienst als Pinacotheek van de stad. De collectie werd, vooral dankzij de collecties van de familie Ponzone, langzaam steeds groter geworden.

In 1842 werd het door Markies Giuseppe Sigismondo Ala Ponzone in zijn testament tot publiek museum gemaakt. De al bestaande verzameling beeldhouwwerken en schilderijen werd hierna verder uitgebreid met kunstwerken uit de vele kerken die in die tijd gesloten werden.

Eerste verdieping

Arcimboldo - Museo Civico Cremona
Arcimboldo, “Ortolano/Priapus”

In de eerste zaal, die aan de middeleeuwen en de 15e eeuw gewijd is, zijn vooral sculpturen en delen van fresco’s uit de 15e eeuw te zien, alsmede verschillende werken van Bembo.

De schilderijengalerij toont werken van lokale 16e eeuwse kunstenaars, waaronder Boccaccino, Gian Francesco Bembo en zelfs Caravaggio.

In de zogeheten Sala di San Domenico kan men 17e eeuwse kunstwerken zien, die voorheen in de ondertussen gesloopte San Domenico Kerk te bezichtigen waren.

De volgende zalen zijn gewijd aan stillevens van de hand van lokale kunstenaars, waaronder de beroemde Arcimboldi. Ook zijn er portretten van leden van de familie Ponzone te zien. Hierna volgen de neo-klassieke en Romantische schilders.

De laatste zaal op de eerste verdieping is gewijd aan de toegepaste kunst. Hier kan men Oriëntaals porcelein bezichtigen, alsmede uit Lombardije en andere delen van Europa afkomstige majolica’s.

Tweede en derde verdieping

Op deze etage zijn door Cremonese kunstenaars gemaakt iconen te zien, gevolgd door lokale schilderkunst uit de 19e en 20e eeuw.

De laatste verdieping is gewijd aan het Prenten- en Tekeningenkabinet.

Via Ugolani Dati, 4 – Cremona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email