Museo Civico San Gimignano

Het Museo Civico (“Stadsmuseum”) van San Gimignano zetelt in het Palazzo del Popolo. Behalve een aantal meesterwerken van beroemde Renaissance kunstenaars zijn de binnenplaats en het uitzicht vanaf de Torre Grossa de moeite waard.

Museo Civico San Gimignano

Museo Civico San Gimignao - Taddeo di Bartolo
“San Gimignano met de Stad”, Taddeo di Bartolo.

De ingang van het Museo Civico is aan de binnenplaats van het gebouw. Deze is versierd met fresco’s van de hand van Il Sodoma, met als thema “Sant’Ivo die Rechtspreekt”. De put tegen de achtermuur van de binnenplaats is in 1361 gebouwd.

De Sala di Dante is natuurlijk genoemd naar de beroemde dichter, toen deze San Gimignano bezocht als vertegenwoordiger van de Welfen. Het hoogtepunt in deze zaal is de “Maestà” van de hand van Lippo Memmi (1317). De schilderij vond zijn inspiratie duidelijk in een eender werk van Simone Martini, dat in het Palazzo Pubblico van Siena te zien is.

De volgende zaal is de Sala delle Adunanze Segrete oftewel “Zaal der Geheime Bijeenkomsten”. Hier kan men de trap naar de hoogste toren van de stad, de Torre Grossa, beklimmen.

In de Pinacoteca zijn werken te zien van beroemde schilders als Pinturicchio, Benozzo Gozzoli en Filippino Lippi. Een van de beroemdste werken is “San Gimignano met de Stad in zijn Handen” van Taddeo di Bartolo.

Museo Civico – Piazza Duomo, San Gimignano

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email