Museo della Cattedrale Lucca

Het Kathedraalmuseum (Museo della Cattedrale) van Lucca bevindt zich vlak naast de Duomo van de stad zelf. De collectie bestaat uit liturgische voorwerpen en kunstwerken afkomstig uit de verschillende kerken in de omgeving.

Museo della Cattedrale Lucca

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Museo della Cattedrale is Piazza Antelminelli, 5 – 55100 Lucca. Openingstijden: 10.00 tot 18.00 uur. Ticketprijs: 4 euro. Kinderen jonger dan 6 jaar: gratis. Combi-ticket Kathedraal + Museum + Campanile + Baptisterium + Santi Giovanni en Reparata Kerk: 9 euro: Combi-ticket studenten tussen 6 en 25 jaar: 6 euro.

Geschiedenis en beschrijving

Het Museum van de Kathedraal is in 1992 gesticht, met de bedoeling er vroeg-middeleeuwse liturgische voorwerpen onder te brengen. De verzameling bestaat verder uit kunstwerken die vroeger de kathedraal zelf opluisterden.

Deze laatste waren jarenlang in opslagruimtes en in de sagristie van de kathedraal bewaard.

Het museumcomplex bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder een toren uit de 13e eeuw en een 16e eeuwse kerk. Het centrale gebouw stamt uit de 14e eeuw.

Met uitzondering van de manuscripten, die een hele zaal voor zichzelf hebben, is de tentoonstelling volgens chronologie georganiseerd.

Hoogtepunten

Een hele zaal is gewijd aan beeldhouwwerken die oorspronkelijk de kathedraal sierden. Hoogtepunten zijn een bisschopsbuste uit de 11e eeuw, de “Apostel” van Jacopo della Quercia en een standbeeld van Fra’ Fazio.

Francesco Vanni was veantwoordelijk voor de 18e eeuwse “Kruisiging”.

Uit de 6e eeuw stamt de ivoren diptiek van Console Areobindo, die het “Martelaarschap van Thomas Becket” verbeeldt.

Het cerimoniele gewaad dat gedragen wordt tijdens de Volto Santo-processie wordt eveneens in het museum bewaard.

Het 15e eeuwse gouden “Kruis der Pisanen” is een andere trekpleister. Er zijn ook verschillende in Lucca zelf tussen de 15e en 19e eeuw vervaardigde zilveren sieraden te zien.

Een koorhek is een soort afscheiding tussen het priesterkoor en het schip. In het museum bevinden zich enkele koorhekken van Matteo Civitali uit de 15e en 16e eeuw.

Andere kunstvoorwerpen en kunstwerken die in die tijd in Lucca werden gemaakt zijn schilderijen van Vincenzo Freudiani en zilverwerk van Francesco Marti.

Ook is er een reliekschrijn van Sint Sebastiaan te zien, in de vorm van een ronde tempel.

Er is een grote verzameling antieke priesterkleding en zilverwerk dat tussen de 15e en de 19e eeuw in Lucca werd vervaardigd.

Volto Santo

In een aparte zaal worden de ornamenten van het “Heilig Gezicht” (Volto Santo) bewaard. Deze worden elk jaar op 3 mei en 14 september tevoorschijn gehaald om door de stad te worden gedragen op een schijnbeeld van Jezus Christus.

Museo della Cattedrale – Lucca

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email