Museo Tripisciano Caltanissetta (Palazzo Moncada)

Het Museo Tripisciano zetelt in een vleugel van het Palazzo Moncada in Caltanissetta. Een groot deel van de verzameling bestaat uit marmeren beeldhouwwerken van de hand van Michele Tripisciano. De Galleria Moncada organizeert vaak hedendaagse kunst-tentoonstellingen.

Museo Tripisciano Caltanissetta

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Giacomo Matteotti, 10 – Caltanissetta. Telefoon: . Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 09.30 tot 13.30 en van 17.00 tot 20.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo Moncada

Het Palazzo Moncada is tussen 1635 en 1638 gebouwd. Het staat ook bekend onder de naam Palazzo Bauffremont. De bouw gebeurde in opdracht van Graaf Guglielmo Moncada. Het gebouw had een van de indrukwekkendste herenhuizen van Sicilië moeten worden, maar de constructie werd nooit voltooid. Uiteindelijk zou het omgevormd worden tot bioscoop.

Museo Tripisciano

Sinds 2010 worden vier zalen van het paleis wordt in beslag genomen door het Museo Tripisciano.

Michele Tripisciano (1860-1913) was een lokale artiest, die ook een groot deel van zijn leven in Rome doorbracht. Een van de zalen in het museum is gewijd aan gipsen modellen van het standbeeld van de Romeinse volksdichter G.G. Belli dat aan het begin van de wijk Trastevere te zien is.

Het grootste deel van de werken in het museum zijn sowieso gipsmodellen van zijn eigen beelden. Tripisciano had deze net voor zijn dood aan de stad geschinken. Oorspronkelijk waren ze in het Archeologische Museum van Caltanissetta te zien.

Galleria Moncada

Een andere sectie van het museum is geheel gewijd aan de familie Moncada, de oorspronkelijke eigenaars van het paleis. Verder worden er vaak contemporaine tentoonstellingen georganiseerd.

Museo Tripisciano, Palazzo Moncada –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email