Museum van de 20ste Eeuw Milaan (Museo del 900)

20ste eeuwse kunst museum Milaan - Vierde Rijk

Het Museo del Novecento (Museum van de Twintigste Eeuw) zetelt in het Palazzo dell’Arengario op het Piazza del Duomo in Milaan. De verzameling bestaat uit meer dan vierduizend werken twintigste eeuwse Italiaanse kunst. Vanuit het gebouw heeft men een perfect uitzicht op de Kathedraal.

Museum van de 20ste Eeuw Milaan

Nuttige informatie

Adres: Piazza del Duomo, 8 – Milaan. Telefoon: +39 02 884 440 61. Openingstijden: Van 10.00 tot 19.30. De kassa sluit om 18.30 uur. Gesloten: Maandag. Toegangsprijs: 10 Euro; 65+, leeftijd 18-25: 8 Euro; leeftijd 13-17: 5 Euro; leeftijd 0-12: Gratis. Op de eerste en derde dinsdag van de maand vanaf 14.00 uur is de toegangsprijs 5 Euro. Openbaar vervoer: Metro: Halte Duomo (M1, M3); tram lijn 2, 3, 12, 14, 16, 24, 27 (halte Duomo) of lijn 15, 23 (halte Piazza Fontana); bus lijn 54 (halte Piazza Diaz). De TouristMuseum Card is geldig.

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzio dell’Arengario is een uit twee symmetrische constructie bestaand paleis. Het is in 1930, tijdens het fascistische bewind, gebouwd. Het museum zetelt sinds 6 december 2010 in het gebouw.

De permanente collectie bestaat uit ongeveer 400 kunstewerken en is chronologische ingericht. Sommige artiesten hebben een eigen zaal in het museum, terwijl andere ruimte bepaalde stromingen belichten.

De eerste zaal is gewijd aan buitenlandse avant-garde kunstenaars als Picasso, Braque, Klee, Kandinskij en Modigliani. Hierna volgt het Futurisme, een Italiaanse stroming, en de jaren 20 en 30. Bekende artiesten zijn Umberto Boccioni, Gino Severini, Giorgio De Chirico en Marino Marini. Aan deze laatste is een hele zaal gewijd.

Op de derde verdieping zijn werken te zien van o.a. Alberto Burri en Emilio Vedova. Ook is er een ruimte gewijd aan de kunstenaars rond het in 1959 verschenen tijdschrift “Azimuth”, waaronder Piero Manzoni en Enrico Castellani.

De laatste verdieping in het Palazzo dell’Arengario is geheel gewijd aan Lucio Fontana. Ook de imposante wenteltrap die de verdiepingen met elkaar verbindt eindigt met een werk van deze kunstenaar (“Structuur in Neon”).

Onderaan deze trap is één van de bekendste werken in het museum te zien, het “Vierde Rijk” van Pellizza da Volpedo (1951).

Vanaf de bovenste verdieping is er een luchtbrug naar het Palazzo Reale, waar de expositie verder gaat. Hier worden de zestiger tot en met de tachtiger jaren belicht. Hier is een geheel aan Luciano Fabro gewijde zaal en een deel van deze sectie is gewijd aan installaties, met werken van artiesten als Jannis Kounellis.

Museum van de 20ste eeuw, Milaan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *