Museums Aosta

Aangezien Aosta een rijk Romeinse verleden heeft is het Museo Archeologico het meest interessante van de museums van de stad. Ook de schatkamers van de twee belangrijkste kerken van Aosta hebben veel te bieden. De laatste twee museums hebben geen permanente collecties, dus het hangt heel erg van het evenement af.

Museums Aosta

Regionaal Archeologisch Museum Valle d’Aosta

Het Museo Regionale di Valle d’Aosta (MAR) zetelt in een voormalige kazerne. Het is gebouwd op wat ooit de Romeinse Porta Principalis Sinistra was. Onder het museum is men nog met opgravingen uitgevoerd om deze poort aan het licht te brengen. Wandelpaden lopen vanuit het museum langs deze opgravingen. De archeologische vondsten komen uit de hele regio en zijn chronologische gerangschikt.

Museo del Tesoro della Cattedrale

Het museum zetelt in de kooromgang van de kathedraal. De verzameling bestaat grotendeels uit kunstwerken uit de Duomo zelf, maar is ook afkomstig uit andere kerken in de regio. Het gaat om boekverluchtingen, schilderijen, beeldhouwwerken, relikwieënkastjes, heilige gewaden, gouden liturgische sieraden en glas in lood ramen. De grootste trekpleisteers zijn echter enige fresco’s uit de 11e eeuw.

Museo del Tesoro della Collegiata

Het Museo del Tesoro van de Sant’Orso Kerk zetelt in de sacristie van het koor. De verzameling bestaat uit 14e en 15e eeuwse gouden en zolveren sieraden en andere voorwerpen. De grootste trekpleisters zijn een relikwieënkastje van Sant’Orso uit 1359 en een 14e eeuwse kelk. Ook zijn er verschillende geborduurde priestergewaden. Als laatste is er een misboek dat aan Giorgio di Challant, telg van een in de streek uiterst machtige familie, toebehoorde.

Saletta d’Arte

De Saletta d’Arte is eigenlijk geen museum, maar een door de gemeente ter beschikking gestelde ruimte voor tentoonstellingen en andere culturele evenementen.

Saint Bénin

Saint Bénin - Museums Aosta

Dit regionale museum zetelt in de 17e eeuwse kapel van de rond het jaar 1000 gestichte Priorij van Saint-Bénin. Het wordt gebruikt voor steeds wisselende tentoonstellingen, maar is alleen al de moeite waard vanwege het nog steeds aanwezige barokke altaar en de mooie Romaanse klokkentoren.

Praktische informatie museums Aosta

(NB: Vanwege de Covidcrisis kunnen de openingstijden verschillen van wat hieronder aangegeven is.)

Regionaal Archeologisch Museum: Adres: Piazza Roncas 12 – Aosta. Telefoon: +39 0165 27590. Openingstijden: Van 09.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: 7 Euro, 2 Euro voor kinderen tussen de 6 en de 18 en gehandicapten, gratis voor kinderen jonger dan 6. Het ticket is een 4-in-1 voor het Archeologisch Museum, de Criptoportico Forense, het Romeinse Theater en de San Lorenzo Kerk.

Museo del Tesoro (Kathedraal): Adres: Piazza Papa Giovanni XXIII – Aosta. Telefoon: +39 0165 40251. Openingstijden: Zaterdag en zondag van 15.00 tot 17.00 uur. Toegangsprijs: 4 Euro (+ eventueel 1 Euro voor de fresco’s en de kloostergang).

Museo del Tesoro (Sant’Orso Kerk): Adres: Piazzetta Sant’Orso, 14 – Aosta. Telefoon: +39 0165 262026. Openingstijden: op afspraak. Toegangsprijs: Gratis.

Saletta d’Arte: Adres: via Xavier de Maistre, 5 Aosta. Telefoon: +39 0165 300461. Openingstijden en toegangsprijs: Afhankelijk van het evenement.

Saint Bénin: Adres: Via Festaz, 27 – Aosta. Telefoon: +39 0165 272687. Openingstijden en toegangsprijs: Afhankelijk van de tentoonstelling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email