Museums Brescia

Voor een niet al te grote stad heeft Brescia een indrukwekkend aanbod aan musea. Er is zowel een archeologisch museum als musea die bepaalde gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad belichten. Bovendien zijn er verschillende kunstmusea, waarvan er twee aan de fotografie gewijd zijn.

Museums Brescia

Santa Giulia Museum

Het Museo Di Santa Giulia (Via dei Musei, 81/a) zetelt in een oorspronkelijk Longobardisch klooster op een plek waar al in de Romeinse tijd enige Domus stonden. Het museum omvat de San Salvatore Basiliek, het Romaanse Santa Maria in Solario Oratorium, plus de kerk en de kloostergang. De verzameling begint in de prehistorie en eindigt in de tegenwoordige tijd.

Pinacoteca Tosio Martinengo

De Pinacoteca Tosio Martinengo (Piazza Moretto 4) is door de voormalige eigenaar aan de stad geschonken. De inwijding van de 25 zalen tellende pinacotheek vond in 1908 plaats. Hier worden belangrijke lokale Renaissance schilders als Foppa, Romanino, Moretto en Savoldo belicht. Beroemde niet-lokale schilders als Raphaël (“De Engel”), Tintoretto en Giacomo Ceruti, bijgenaamd Pitochetto zijn echter ook vertegenwoordigd.

Museo della Mille Miglia

Het Museo Della Mille Miglia (Via della Parrocchia – 25135) zetelt in het oude Benediktijner Sant’Eufemia Klooster. In dit museum wordt alles tentoongesteld wat met deze race te maken heeft. De grootste trekpleisters zijn natuurlijk de antieke auto’s zelf, maar er zijn ook trofeeën en andere relikwieën te zien. Ook wordt de geschiedenis van deze race van Brescia naar Rome en terug belicht.

Moderne Kunst Museum

Het Museo D’Arte Moderna  documenteert de belangrijkste kunststromingen van de 20e eeuw. Er is natuurlijk veel aandacht voor Italiaanse kunstenaars als De Chirico en Sironi. Beroemde niet-Italianen zijn onder andere Chagall, Dalì, Matisse en Giacometti. Adres: Via Alessandro Monti, 9.

Wapenmuseum

Wapenmuseum - Museums BresciaHet Museo Delle Armi “Luigi Marzoli” (Via del Castello, 10) is een van de musea in het kasteel van Brescia. Het grootste deel van de 1300 wapens tellende verzameling is in de stad zelf vervaardigd. Er zijn zowel zogeheten “koude wapens” als vuurwapens te zien.

Fotografiemuseum

Het Fotografiemuseum (Museo Nazionale della Fotografia) belicht de geschiedenis van de fotografie. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van foto- en filmtoestellen van het einde van de 18e eeuw tot de huidige tijd. Ook zijn er duizenden foto’s te zien en is er een bibliotheek met meer dan negenduizend boeken over fotografie.

Ken Damy Hedendaagse Fotografiemuseum

Ken Damy Museum - Museums BresciaEr is ook een tweede aan de fotografie gewijd museum in de stad. Het Ken Damy Hedendaagse Fotografiemuseum zetelt in de Loggia delle Mercanzie. Behalve als tentoonstellingsruimte wordt het ook gebruikt om er cursussen te geven. Het museum is in 1990 door de fotograaf naar wie het genoemd is gesticht.

Museum voor Heilige Kunst

MUseo Diocesano - Museums BresciaHet Museo Diocesano D’Arte Sacra (Via Gasparo da Salò, 13) bevindt zich in de ruimtes naast de kloostergang van het San Giuseppe Klooster. Hoogtepunten zijn de 30 met boekverluchtingen versierde geschriften uit de 12e tot de 16e eeuw. De bisschoppelijke schatkamer bestaat vooral uit liturgische objecten, meubelen en wandkleden. De verzameling schilderijen is tussen de 16e en de 18e eeuw gemaakt.

Museo del Risorgimento

Museo del Risorgimento - Museums BresciaHet Museo Del Risorgimento (Via del Castello, 10 – Brescia) zetelt in het Kasteel van de stad en belicht de belangrijkste gebeurtenissen in de vrijheidsstrijd van Italië. Vooral de “10 Dagen van Brescia”, een volksopstand waarbij de inwoners van de stad zich bijzonder heldhaftig verweerden, krijgt hier veel aandacht.

Muziekinstrumentenmuseum

Het Museo degli Strumenti Musicali e della Liuteria (“Museum voor Muziekinstrumenten en Vioolbouwers”) zetelt in een 18e eeuws gebouw, dat door de familie Martinengo Cà di Villa opgetrokken is. De te bezichtigen muziekinstrumenten zijn uit alle hoeken van de wereld afkomstig. Het bestaat uit vier afdelingen, te weten etnische instrumenten, mechanische instrumenten, klassieke Europese instrumenten en een atelier van een vioolmaker.(Adres: Via Trieste, 34/A. Telefoon: +39 0303776040)

San Zenone all’Arco

De voormalige San Zenone All’Arco Kerk staat achter het Palazzo della Loggia in de straat van dezelfde naam. Deze Romaanse kerk, die met fresco’s uit de 13e eeuw versierd is, is aan het begin van de 20e eeuw ontheiligd. Tegenwoordig wordt de ruimte als kunstgalerij voor moderne kunst tentoonstellingen gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email