Museums Catania

De twee belangrijkste musea van Catania zijn het Stadsmuseum en het Bisschoppelijk Museum. Ook zijn er enkele musea die aan lokale artiesten, waaronder de componist Bellini, de schrijver Giovanni Verga en de beeldhouwer Emilio Greco, gewijd zijn. Voor wie met kinderen reist is er ook een leuk speelgoedmuseum.

Museums Catania

Stadsmuseum

Het Stadsmuseum van Catania (Museo Civico,  Piazza Federico di Svevia, 1) zetelt sinds 20 Oktober 1934 in het Castello Ursino. Op de eerste verdieping kan men beeldhouwwerken uit de Griekse en Romeinse tijd bewonderen. Hieronder bevindt zich het hoofd van een efebe uit de 6e eeuw voor Christus. Ook is er een uitgebreide verzameling Griekse vazen te zien en beschikt het museum over een mooie muntencollectie.

Bisschoppelijk Museum

Het Museo Diocesano (“Bisschoppelijk Museum”) doet gelijktijdig dienst als museum van de kathedraal van Catania. Een groot deel van de verzameling wordt in beslag genomen door de liturgische voorwerpen die bij de mis gebruikt werden. Ook zijn er voorwerpen die de geschiedenis van andere kerken in de streek belichten. Adres: Via Etnea, 8.

Bellini Museum

Het Bellini Museum (Museo Civico Belliniano, Piazza San Francesco d’Assisi) is in 1930 in de aanwezigheid van koning Vittorio Emanuele II ingewijd. Het zetelt in het geboortehuis van de componist Giovanni Bellini zelf, dat in het belendende Palazzo dei Gravina Cruyllas geintegreerd is. De verzameling, die chronologisch ingericht is, bestaat uit brieven en boeken, originele bladmuziek, beeldhouwwerken en muziekinstrumenten.

Casa Museo Giovanni Verga

Het Casa Museo Giovanni Verga bevindt zich op de tweede verdieping van een paleis uit de 19e eeuw. De schrijver Giovanni Verga bracht hier zijn jeugd door en woonde er ook als volwassene gedurende verschillende periodes. Na de dood van de schrijver werd het door de regio Sicilië gekocht om er een museum van te maken. Het oorspronkelijke meubilair en de boeken van de schrijver worden in het museum bewaard. (Adres: Via Sant’Anna, 8).

Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum van Catania zetelt in het historische Palazzo Bruca (Via Vittorio Emanuele II, 201). De ingang is een kleine loggia op Ionische zuilen. Het speelgoed dat er te zien is komt uit verschillende streken en omvat het tijdperk tussen het einde van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw.

Museum van de Zee en de Visvangst

Het Museum van de Zee en de Visvangst (Museo del Mare e della Pesca, Piazza Ognina) bestaat pas sinds het jaar 2000. Het is begonnen toen vissers uit de deelgemeente Ognina een aantal werktuigen en andere objecten in de Grotten van Ulysses tentoonstelden.

Museo dello Studio

Het “Museum van de Studie” zetelt op de eerste verdieping van het Universitietsgebouw, dat meteen na de aardbeving van 1693 gebouwd is. De verzameling bestaat uit geschriften, portretten van bekende personages uit Catania, prachtig versierde diploma’s uit de 17e tot de 19e eeuw, medailles en zegelringen. Ook zijn er fragmenten te zien van de fresco die ooit het gewelf van de bibliotheek sierde.

Botanisch Museum

De Botanische Tuin van Catania (Museo Botanico dell’Università, Via Antonino Longo, 19) is een open ruimte waar je rustig van rijen zelzame exotische planten kunt genieten.

Nino Valenziano Santangelo Museum

In het “Museum van Beeldhouwwerken in Lavasteen” zijn meer dan 200 beeldhouwwerken van de hand van Nino Valenziano Santangelo te zien. De sculpturen verbeelden landschappen, monumenten, dieren en personages uit Sicilië. (Museo di Sculture in Pietra Lavica Valenziano Santangelo, Via Antonio Sant’Angelo Fulci, 55)

Zoölogiemuseum

De verzameling van het Museo di Zoologia (Via Androne, 83) omvat vooral Mediterraanse fauna. Hoogtepunten zijn de schelpenverzameling en de insecten en vogels uit de streek. Een groot deel van de verzameling is afkomstig uit Ragusa, waaronder meer dan 25 duizend kevers en 1500 vlinders.

Emilio Greco Museum

Het Emilio Greco Museum is in 1994 door de lokale artiest zelf ingewijd. De zetel is het historische gebouw Palazzo Gravina Cruyllas dei Principi di Palagonia. De 150 werken die hier te zien zijn stammen uit de periode tussen 1955 en 1992. (Adres: Piazza San Francesco d’Assisi.)

Historisch Museum van de Landing in Sicilië

Het “Historische Museum van de Landing in Sicilië” behandelt de landing van de geallieerden die tot de bevrijding van het eiland en heel Italië zou leiden. (Museo Storico dello Sbarco in Sicilia 1943 – Piazzale Asia)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email