Museums Palermo

Mooiste museums Palermo - Triomf van de Dood

Van alle museums in Palermo is het Archeologische Museum waarschijnlijk het interessantst. Deze lijst is niet compleet maar geeft een korte beschrijving van de belangrijkste en bekendste museums van de stad.

Museums Palermo

Galleria Nazionale della Sicilia

En groot deel van de verzameling van de Galleria Nazionale della Sicilia bestaat uit kunstwerken van in de loop der geschiedenis verboden kloosterordes. Op de begane grond zijn 12e eeuwse houten inlegwerken te zien, samen met 13e en 14e eeuwse sculpturen. De enorme, uit het Palazzo Sclafani afkomstige fresco “Triomf van de Dood” is in zaal II te bewonderen. (Via Alloro, 2)

Museum van de Islamitische Kunst

Het in 1991 geopende Museo dell’Arte Islamica zetelt in het Castello della Zisa. De verzameling bestaat uit Islamitische kunstvoorwerpen uit Sicilië en de rest van Middellandsezeegebied. De tijdspanne reikt van de 9e tot de 12e eeuw, ruwweg het tijdperk van de Arabische overheersing op het eiland. Ook de periode hierna, toen de Normandiërs het er voor het zeggen hadden, is goed vertegenwoordigd. (Piazza Zisa)

Galleria d’Arte Moderna Sant’Anna

De verzameling van de Galleria d’Arte Moderna Sant’Anna (kortweg GAM) is verspreid over twee samengevoegde historische gebouwen en een derde paleis. Dit zijn het barokke, voormalige Klooster van Sint-Franciscus en het Palazzo Bonet. Op de eerste verdipeing van het Palazzo Ziino kan men de gipsoteca, waar gipsen reproducties van marmeren en bronzen beeldhouwwerken te zien zijn, bezichtigen. (Via Sant’Anna, 2)

Museo Archeologico Regionale Antonio Salinas

Het Archeologisch Museum van Palermo beschikt over een van de beste verzamelingen Griekse, Carthaagse en Siciliaanse kunst. Het is gewijd aan de lokale archeoloog en muntenverzamelaar Antonio Salinas. Het gebouw maakt deel uit van het monumentale Olivella complex, waartoe ook de Sant’Ignazio Kerk en het bijbehorende Oratorium behoren.

Moderne en Contemporaine Kunstmuseum

Het Moderne en Contemporaine Kunstmuseum zetelt sinds 2008 in het Palazzo Belmonte Riso. Het is gesticht met de bedoeling de moderne Siciliaanse Kunst aan het licht te brengen. (Via Vittorio Emanuele, 365.)

Museo d’Arte e Archeologia Ignazio Mormino

Het “Kunst- en Archeologiemuseum Ignazio Mormino” zetelt in de in 18e eeuw opgetrokken Villa Zito. Een groot deel van de verzameling bestaat uit een grote verzameling keramiek uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Verder zijn er een bibliotheek en een aan de filatelie gewijde afdeling. In deze laatste zijn antieke drukwerken uit de tijd van het Koninkrijk der Twee Siciliën te zien, samen met landkaarten, postzegels en oude stadsplattegronden van Siciliaanse steden (16e tot 18e eeuw. De verzameling schilderijen stamt grotendeels uit de 19e eeuw. (Via della Libertà)

Museum van de Zee

Het Museo del Mare is in 1997 geopend en zetelt in het voormalige Arsenaal van de stad. Het rechthoekige gebouw zelf is tussen 1621 en 1630 opgetrokken. Hoogtepunten zijn de portolanen, boeken waarin beschreven werd hoe men de verschillende havens het best kon bereiken. Ook zijn er schaalmodellen van verschillende schepen te zien, alsmede twee kanonnen uit het einde van de 18e eeuw. (Via Cristoforo Colombo, 142).

Kostuummuseum

Het Museo del Costume Raffaele Piraino beschikt over ongeveer drieduizend kostuums voor zowel mannen als vrouwen. Hieronder bevinden zich militaire tenues en priestersgewaden, maar ook kinderkleding. Een hoogtepunt wordt gevormd door de bruidspakken en klederdrachten uit verschillende landen rond de Middellandse Zee. (Via dell’Università, 54)

Museo del Risorgimento

Het Museo del Risorgimento Vittorio Emanuele Orlando zetelt in het voormalige San Domenico Klooster. Dit in de 16e eeuw opgetrokken gebouw staat midden in het centrum van Palermo. De verzameling is gewijd aan de Eenwording van Italië en Garibaldi’s expeditie in Sicilië. (Piazza San Domenico, 1.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email