Museums Ravenna

Museo Dantesco

Dante AlighieriHet Dante Museum zetelt in het Franciskaner klooster naast de tombe van de dichter zelf. In de eerste afdeling van het museum is materiaal te zien dat naar de geschiedenis van deze tombe verwijst. Deze sectie bestaat uit geschriften, modellen en ontwerpen die ter gelegenheid van de 600-jarige sterfdag van de dichter gemaakt zijn. De tweede afdeling houdt zich bezig met Dante Alighieri zelf en met diens werk. (Adres: Via Dante Alighieri, 4.)

TAMO Mozaïekmuseum

Als Ravenna ergens beroemd om is dan is het wel vanwege de mozaïeken en dus mag een aan deze kunstvorm gewijd museum dan ook niet ontbreken. Het TAMO Mozaïekmuseum zetelt in het oude San Nicolò Kloostercomplex en is een acroniem van Tutta l’Avventura del Mosaico (“Het Hele Avontuur van de Mozaïek”).

Museo Arcivescovile

Het Bisschoppelijk Museum zetelt in het Palazzo Museo Arcivescovile en is het eerste museum van zijn soort in Italië. Het is in 1734 gesticht. De grootste attractie is de Sant’Andrea Kapel, die in 490 van mozaïeken voorzien is. Andere hoogtepunten zijn de ivoren preekstoel uit de 6e eeuw, het zilveren kruis van Bisschop Agnello en de mozaïeken van de apsis van de oude kathedraal. (Adres: Piazza Arcivescovado, 1.)

Museo del Risorgimento

Het Museo del Risorgimento zetelt in de San Romualdo Kerk.  De Risorgimento is de periode van opstand die leidde tot de eenwording van Italië. De collectie bestaat uit relikwieën die voorheen in de Biblioteca Classense te zien waren. Er zijn kunstwerken te zien, alsmede wapens, uniformen en verschillende geschriften die de daden van de bevolking van de stad gedurende dit tijdperk belichten. (Adres: Via Alfredo Baccarini.)

Biblioteca Classense

De Biblioteca Classense is genoemd naar de voorstad Classe. Hier bevond zich dichtbij de Sant’Apollinare Basiliek een Klooster van de Orde der Camaldolesi. In dit klooster werden al vanaf 1230 verschillende geeselijk, maar ook profane, teksten bewaard. Vanaf 1515, nadat de monniken naar de stad verhuisd waren, werd hier een heuse biblitheek van gemaakt. Tot het einde van de 17e eeuw was deze enkel voor d emonniken zelf toegankelijk. (Adres: Via Alfredo Baccarini, 3.)

Poppenmuseum

Het Poppenmuseum heet officiëel het “Kleine Museum van Poppen en Ander Speelgoed” (Piccolo Museo di Bambole e Altri Balocchi). Het bestaat sinds 2006 en heeft zijn zetel in het historische gebouw Palazzo Rasponi-Murat. Het is gesticht door Graziella Gardini Pasini, die haar verzameling speelgoed uit een tijdperk dat spant van 1860 tot 1950 aan het museum gedoneerd heeft. Een afdeling van het museum is gewijd aan handgemaakte poppen van over de hele wereld. (Adres: Via Marco Fantuzzi, 4.)

Casa delle Marionette

Het Casa delle Marionette zetelt in het Teatro del Drago. De verzameling bestaat uit marionetten, poppen, originele manuscripten en ander materiaal, dat sinds 1840 door de familie Monticelli verzameld is. (Adres: Vicolo Padenna, 4.)

Nationaal Museum voor Onderwateractiviteiten

Het Museo Nazionale delle Attività Subacquee bevindt zich in de deelgemeente Marina di Ravenna. Het is, niet helemaal onverwacht, het enige museum van zijn soort in Italië. De verzameling is verspreid over vier zalen, waar verschillende aspecten van het duiken belicht worden. Het museum is gesticht door de Historical Diving Society, Italia. (Adres: Viale IV Novembre, 61.)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *