Museums Sassari

De meeste museums van Sassari zijn gewijd aan de geschiedenis van de stad en de streek. Voor toeristen die weinig tijd hebben is het Archeologisch Museum het meest aan te bevelen. Van de kunstmuseums is het Museo Diocesano het interessantst.

Museums Sassari

Museo Nazionale Sanna

Het Museo Nazionale Sanna is het belangrijkste archeologische museum van Sassari. De verzameling belicht het noordoostelijke deel van Sardinië en de inwoners van deze streek. De oudste vondsten gaan terug naar de Griekse periode en omvatten vazen, keramiek, schilderijen, sieraden en bronzen en ijzeren objecten van allerlei aard.

Museo Palazzo di Città

Het Museo Palazzo di Città (Corso Vittorio Emanuele II – Via Sebastiano Satta) zetelt in hetzelfde gebouw als het VVV van Sassari. In dit museum, dat over twee vleugels met twee verschillende ingangen verdeeld is, wordt de meer recente geschiedenis van de stad belicht. Dit gebeurt aan de hand van onder andere foto’s en oude klederdrachten.

Museo Diocesano

Museo Diocesano - Museums Sassari

Het Museo Diocesano (Piazza Duomo) zetelt in de voormalige sacristie van de kathedraal. De tentoonstelling bestaat uit gouden en zilveren voorwerpen die bij de mis gebruikt worden en liturgische kleding. Een tweede deel van de collectie is te zien in de San Michele Kerk en bestaat vooral uit schilderijen en beeldhouwwerken.

Sironi Collectie

De Sironi Collectie (Banco di Sardegna, Viale Umberto) bestaat uit 42 door Mario Sironi tussen 1926 en 1958 vervaardigde kunstwerken van allerlei aard. De in 1885 in Sassari zelf geboren artiest was ook bekend vanwege zijn murales. Hoogtepunten in deze verzameling zijn onder andere de “Allegorie van het Werk”en de “Moses”. Gedurende de openingsuren van de bank kan men de verzameling gratis bezichtigen.

Francesco Bande Etnografisch Museum

Het Etnografisch Museum (Via Muroni, 44) van Sassari is gewijd aan Francesco Bande. Bande was een beroemd harmonica-speler, die het als zijn taak zag de lokale cultuur te promoten. In het museum zijn, behalve zijn oude instrumenten, traditionele kledingstukken uit Sardinië te bewonderen.

Museo Storico della Brigata

Dit relatief nieuwe museum zetelt in de “La Marmora” Kazerne (Piazza Castello, 9). Het is gewijd aan de Brigata Sassari, een militaire brigade die enkel uit soldaten die uit de streek afkomstig waren bestond. De verzameling bestaat uit plattegronden, uniformen, foto’s en ander oorlogsmaterieel. Bovendien is er een reconstructie te zien van een loopgraaf, met zandzakken en alles wat erbij hoort.

Canopoleno Mus’A Kunstmuseum

De verzameling van het Canopoleno Kunstmuseum (Piazza Santa Caterina, 4) bestaat merendeels uit kunstwerken die via privé-schenkingen verkregen zijn. De meer dan vierhonderd tentoongestelde werken zijn over drie verdiepingen verspreid. De secties zijn volgens thema geordend, van religie en mythologie via geschiedenis tot stillevens. Binnen deze thema’s wordt vervogens een chronologische volgorde aangehouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email