Museums Syracuse

Net als de meeste grote steden in Sicilië heeft ook Syracuse een interessant archeologisch museum. In de Galleria Regionale kan men een Caravaggio bezichtigen en verder zijn er musea gewijd aan onder andere papyrus en poppenkasten.

Museums Syracuse

Papyrusmuseum

Het Papyrusmuseum is niet enkel een museum maar ook een wetenschappelijk onderzoekspunt. Oude technieken om papyrus te maken worden belicht, evenals methodes om de documenten te bewaren. Ook wordt getoond hoe men poogt de papyrusplant in de rivier de Ciane en de Fonte Aretusa bij Siracusa te beschermen. (Via Nizza, 14)

Archeologisch Museum “Paolo Orsi”

Het Archeologische Museum van Syracuse (Viale Teocrito, 66) wordt tot de belangrijkste van Sicilië gerekend. De verzameling bestaat uit voorwerpen die bij de grootste archeologische vindplaatsen op het centrale en het oostelijke deel van het eiland gevonden zijn. Dit zijn vooral Griekse en Romeinse kunstwerken, keramiek, marmer en architectonische ornamenten. Het museum is in 1988 ingewijd en bestaat uit drie verdiepingen.

Galleria Regionale di Palazzo Bellomo

Galleria Regionale - Museums SyracuseDe Galleria Nazionale di Palazzo Bellomo is in 1948 ingewijd, maar de huidige collectie werd in de 70’er jaren voltooid. De oorspronkelijke verzameling bestond uit uit verboden kerken afkomstige kunstwerken. Hoogtepunten zijn de “Aankondiging” van de hand van Antonello da Messina en de “Begrafenis van Santa Lucia” door Caravaggio. (Via Giuseppe Maria Capodieci, 14/16)

Tecnoparco Archimede

Het Museo Parco ”Archimede” (Viale Giuseppe Agnello, 26) is gewijd aan machines en instrumenten uit de derde eeuw voor Christus. Alle uitvindingen, ontdekkingen en onderzoeken door Archimedes zelf worden hier belicht, waaronder catapulten en spiegels. Ook krijgt men een kijkje in het leven van de wetenschapper zelf.

Poppenkastmuseum

Poppenkastmuseum Syracuse

Het Museo Aretuseo dei Pupi zetelt in het historische gebouw Palazzo Midiri Cadorna (Piazza San Giuseppe).  Het is het eerste museum in Italië dat enkel aan poppentheaters gewijd is. Er is speciale aandacht voor het werk van de broertjes Vaccaro, en hun door ridders, tovenaars, heksen en monsters bevolkte poppenwereld.

Museo del Mare (“Museum van de Zee”)

In een stad wiens lot al eeuwenlang van de zee afhankelijk is mag een Museo del Mare (Via Gaetano Zummo) niet ontbreken. In het museum worden de aan de zee verbonden activiteiten belicht, alsmede de wortels van de oorspronkelijke stichters van Syracuse.

Museo del Cinema

Het Filmmuseum van Syracuse bestaat sinds 1995. Er worden 25 duizend films bewaard en er is een bibliotheek met 100 duizend boeken over film aan verbonden. De verzameling filmrelikwieën bestaat uit meer dan 20 duizend voorwerpen. (Via Giovanni Battista Alagona, 41)

Gabinetto Numismatico della Soprintendenza

Het muntenkabinet van de Soprintendenza ai Beni Culturali van de stad volgt de ontwikkeling van het geld in Sicilië. Deze begint met het ruilen van goederen in de oudheid tot de munten die er in de loop der eeuwen in omgang geweest zijn. (Piazza Duomo)

Biblioteca Alagoniana

De Biblioteca Alagoniana bevindt zich naast de Kathedraal van Syracuse  en beschikt over 70 tussen 1470 en 1500 gedrukte wiegendrukken. Behalve deze zijn er ook nog zo’n 800 werken uit de 17e en 19e eeuw te zien. (Piazza Duomo, 5.)

Bibliotheek der Kapucijner Minderbroeders

De Biblioteca dei Frati Minori Cappuccini “I. Da Caltagirone” bestaat, samen met het eraan verbonden klooster, al sinds 1582. In 1832 werden een aantal kloosters in de omgeving gesloten en werden de boekenverzamelingen van die kloosters (o.a. Militello, Melilli, Mineo, Chiaramonte, Vizzini en Vittoria) aan de collectie toegevoegd. Andere werken komen uit de privé-collecties van verschillende geestelijken. (Piazza dei Cappuccini.)

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email