San Domenico Maggiore Kerk Napels

De San Domenico Maggiore Kerk (Chiesa di San Domenico Maggiore) staat op het plein van dezelfde naam in het centrum van Napels. Het was oorspronkelijk de koninklijke kerk van het huis van Anjou en de moederkerk van de Domenicaner kloosterorde.

Weetjes San Domenico Maggiore Kerk Napels

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden

Het adres van de San Domenico Maggiore Kerk is Piazza San Domenico Maggiore 8a – 80134 Napels (tel. +39 08145918). Openbaar vervoer: Metro: Dante; Bus: 201, 460, 584, C63, N3, N8, R1, R4. Openingstijden: 08.30 tot 12.00 en 16.00 tot 19.00 uur; zondag: 09.00 tot 13.00 en 16.30 tot 19.15 uur. Toegang is gratis.

Geschiedenis San Domenico Maggiore Kerk Napels

San Domenico Maggiore Kerk Napels
“Kruisiging” (Pietro Cavallini)

De kerk is gebouwd in opdracht van Charles I van Anjou. Het was de koninklijke kerk van het Huis van Anjou en de construktie, waarmee in 1238 begonnen werd, was in 1324 voltooid.

Er is niet veel over van deze oorspronkelijke 14e eeuwse versie van de kerk, aangezien ze later erg vaak verbouwd is.

In de sacristie van de kerk staan 45 doodskisten waarin prinsen van Aragon en andere aristocraten begraven liggen.

De Chiesa di San Domenico Maggiore heeft maar liefst 24 zijkapellen. Vroeger hing er een schilderij van Caravaggio (“Geseling van Christus”, 1607-1608) in de kerk, maar dit is verhuisd naar het Capodimonte Museum.

Bezienswaardigheden San Domenico Maggiore

De Cappella Brancaccio is versierd met schitterende, nog wel in de 14e eeuw geschilderde, fresco’s van de hand van Pietro Cavallini.

De sacristie wordt opgeluisterd door een plafondschildering van Francesco Solimena(“Triomf van het Geloof over de Ketterij door de Domenicaners”)

De eerste bisschop van New York, Richard Luke Concanen, ligt begraven in de Kapel van de Crucifix (zie hieronder meer over deze kapel).

Het Hoogaltaar is gemaakt door Cosmino Fanzago (1652).

Een Sprekende Crucifix

In de Cappellone del Crocifisso is de Crocifisso tra La Vergine e San Giovanni(“Crucifix tussen de Maagd en Sint Jan”) te zien. Deze crucifix zou ooit de woorden  “Bene scripsisti di me, Thoma; quam recipies a me pro tu labore mercedem?” (“Je hebt goed over me geschreven, Thomas. Wat kan ik je geven als beloning voor je werk?”) gericht hebben tot Thomas van Aquinas. “Domine, non aliam nisi te” (“Enkel U, Heer”), was het bescheiden antwoord.

San Michele Arcangelo a Morfisa Kapel

De kapel van San Michele Arcangelo a Morfisa bevindt zich aan het einde van het rechterschip. San Michele Arcangelo a Morfisa was een 10e eeuwse kerk die als zijkapel in het San Domenico Maggiore complex werd geïncorporeerd. Hoewel men vanaf het Piazza San Domenico Maggiore door deze kapel de kerk binnen komt, is dit niet de hoofdingang. Dit verklaart ook waarom de façade aan de kant van het plein niet zo indrukwekkend is.

De echte façade is aan de noordkant van de kerk en hier bevindt zich ook de ingang tot het oude klooster, dat in 2002 na een lange periode van restauratie weer voor het publiek geopend is.

Aan de kerk zit ook een mooie kloostergang vast, waar vaak tentoonstellingen gehouden worden. Wanneer de kerk dicht is kan men hier door de Vico San Domenico Maggiore naar binnen. (Toegangsprijs: 5 Euro.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email