San Gregorio Armeno Kerk Napels

De San Gregorio Armeno Kerk met het bijbehorende Kloostercomplex in Napels bevindt zich in de Via San Gregorio Armeno. Het bekendste kunstwerk in deze 16e eeuwse kerk is de door Luca Giordano geschilderde fresco “De Inscheping, Reis en Aankomst van de Armeense Nonnen met de Relieken van Sint Gregorius”.

Weetjes San Gregorio Armeno Kerk Napels

Adres en Openingstijden

Het adres van de San Gregorio Armeno Kerk en Klooster is Via San Gregorio Armeno 44 – 80138 Napels (tel. +39 0814206385). Openbaar vervoer: Metro: Dante; Bus: C55. Openingstijden kerk: 09.30 tot 12.00 uur. Openingstijden klooster: 09.30 tot 12.00; zaterdag en zondag: 09.30 tot 12.45 en 15.00 tot 17.00 uur.

Geschiedenis San Gregorio Armeno Kerk

San Gregorio Armeno Kerk Napels
Façade van de San Gregorio Armeno Kerk

Nadat de nonnen naar Napels gevlucht waren stichtten ze de kerk en verbonden deze door middel van een viaduct met de San Pantaleone kerk. Tussen 1570 en 1580 werden zowel de kerk (door G.B. Cavagna) als het klooster (door V. della Monica) verbouwd.

De kerk wordt ook wel de San Biagio Maggiore Kerk of de Santa Patrizia Kerk genoemd.

Bezienswaardigheden San Gregorio Armeno Kerk Napels

De fresco-cyclus van Giordano toont de ballingschap van de nonnen die in de 13e eeuw Constantinopel moesten ontvluchten. Het waren deze nonnen die het kloostercomplex zouden stichten en het vernoemden naar de Heilige Gregorius, bisschop van Armenië, wiens stoffelijke resten ze ook meegebracht hadden.

Relikwieën en gedroogd bloed van de uit Constantinopel ontsnapte en in Napels gestorven worden in de kerk bewaard. Elke dindag wordt het bloed van Santa Patrizia vloeibaar.

Dionisio Lazzaro was de ontwerper van het hoofdaltaar.

De koorstallen in de kerk zijn veelal gemaakt van hout en papier-maché.

Kloostergangen

De kloostergangen van het complex, die ontworpen zijn door Della Monica (1580), zijn te betreden door een poort aan de Vicolo Giuseppe Maffei. Behalve een barokke fontein die versierd is met maskers, dolfijnen en zeepaardjes staan er ook twee standbeelden die Christus en de Barmhartige Samaritaan voorstellen en gemaakt zijn door Matteo Bottigliero (1733).

Aan de muren van de oude bakkerij van het klooster hangt nog steeds antiek kookgerij.

In de Cappella della Madonna dell’Idria kan men een schilderij van Paolo De Matteis bewonderen. Deze kapel is het enige onveranderd overgebleven deel van het middeleeuwse klooster.

De prachtig versierde koorstoel van de nonnen (coro delle monache), van waaruit men neerkijkt op het schip en het altaar van de kerk, kan men vanaf de kloostergangen bezoeken. Vanuit de ramen langs de ovalen koepel van de koorstoel konden zieke nonnen de mis bijwonen.

Hier wordt ook een meer dan 6 eeuwen oude kerststal bewaard, die echter maar zelden tentoongesteld wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email