Santa Chiara Basiliek Napels

De enorme Gotische Santa Chiara Basiliek in Napels is in de 14e eeuw gebouwd, maar de huidige aanblik is het resultaat van een na de tweede wereldoorlog noodzakelijk geworden reconstruktie. Het hoogtepunt wordt gevormd door de in de 18e eeuw gebouwde kloostergangen.

Weetjes Santa Chiara Basiliek Napels

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres cvan de Basilica di Santa Chiara is Via Benedetto Croce – Napels. Telefoon: +39 08119575915. Metro: Dante. Toegangsprijs: De kerk zelf is gratis. Toegang tot de kloosterhoven is 5 Euro (korting: 3 Euro). Openingsuren basiliek: Van 07.30 tot 13.00 en van 16.30 tot 20.00 uur. Openingstijden kloosterhoven: Van maandag tot zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Geschiedenis Santa Chiara Basiliek Napels

De Santa Chiara Basiliek is in de 14e eeuw gebouwd. De architekt was Gagliardo Primario. De opdrachtgever, Robert van Anjou, had het voor zijn vrouw, Sancia di Maiorca, laten bouwen.

Het kloostercomplex moest, naast zo’n 200 monniken, ook de tombes van de koninklijke familie van Anjou herbergen.

Niet iedereen vond het even mooi. De zoon van Robert, Charles van Anjou, vergellek het zelfs met een stal.

In de 18e eeuw kreeg de basiliek een barokke facelift door Domenico Antonio Vaccaro, Gaetano Buonocore en Giovanni Del Gaizo.

Bij een gealliëerde luchtaanval in 1943 werd de basiliek getroffen. In 1953 was de wederopbouw gereed. Van de originele kerk zijn nog een 14e eeuwse fresco links van de hoofdingang en een kapel met de tombes van een aantal Bourbon koningen overgebleven.

Kloosterhoven

De vier beroemde kloosterhoven zijn in de 18e eeuw door Domenico Antonio Vaccaro gecreëerd. Hij maakte hierbij wel gebruik van de al bestaande portico’s.

De wandelpaden die de centrale tuin met lavandel en citrusbomen doorkruisen worden omlijst door 72 met keramiek bedekte achthoekige zuilen. De zuilen zelf worden door banken met elkaar verbonden.

De keramieken tegels zijn door Donato en Giuseppe Massa beschilderd ne verbeelden scènes uit het plattelandsleven.

De wandschilderingen verbeelden gebeurtenissen uit het leven van San Francesco.

Museo dell’opera

Naast de kloosterhoven is een museumpje met vooral tijdens de litugische diensten gebruikte voorwerpen. Ook zijn er fragmenten te zien van enkele door Giotto geschilderde fresco’s. Het hoogtepunt is echter de ruïne van een Romeins bad-complex uit de eerste eeuw, inclusief sauna (laconicum).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email