Sant’Angelo a Nilo Kerk Napels

De Sant’Angelo a Nilo Kerk bevindt zich op de zuidoostelijke hoek van het Piazza San Domenico aan de beroemde Spaccanapoli straat in Napels. De kerk wordt ook wel de Cappella Brancaccio genoemd.

Weetjes Sant’Angelo a Nilo Kerk Napels

Adres, Openingstijden, Entréeprijs

Het adres van de kerk is Piazzetto Nilo, 23 – Napels. Openingstijden: 09.00 tot 13.00 en 16.30 tot 19.00 uur. Op zon- en feestdagen is de kerk enkel ’s ochtends geopend. Toegang is gratis.

Weetjes Sant’Angelo a Nilo Kerk Napels

Sant'Angelo a Nilo Kerk Napels
Donatello’s meesterwerk

De Kerk van Sant’Angelo aan de Nijl wordt ook wel de Cappella Brancaccio genoemd, naar de familie die de construktie ervan financierde, in 1385.

De verwijzing naar de Nijl is te danken aan een Grieks standbeeld van de Nijl dat op het nabije Piazzetta Nilo staat. De huidige aanblik van de kerk is te danken aan een verbouwing o.l.v. de architekt Arcangelo Guglielmelli (17e eeuw). Wanneer men de zijdeur aan de rechterkant uitgaat komt men op de binnenplaats van het Palazzo Brancaccio terecht, waar de familie ooit de eerste openbare bibliotheek van Napels gevestigd had.

Bezienswaardigheden Sant’Angelo a Nilo Kerk Napels

De belangrijkste trekpleister is het sepolcrum van Kardinaal Rinaldo Barancaccio. Het is tussen 1426 en 1428 in Pisa gemaakt en vervolgens naar Napels gebracht. De kunstenaars die eraan werkten waren een toen nog jonge Donatello, samen met zijn vriende Michelozzo en Pagno di Lapo. Vooral de basreliëf (zie foto boven) die Donatello zelf in zijn stiacciato stijl maakte is karakteristiek voor de overgang van de Gothische naar de Renaissance stijl.

Bij het altaar is een “San Michele” van de schilder Marco Pino te bezichtigen.

I Santi in adorazione del Volto Santo (“De Heiligen in Aanbidding bij het Heilige Gezicht”) is geschilderd door Giovan Battista Lama.

De 6e eeuwse relikwieën van de matrone Candida worden in een kapel aan de rechterkant bewaard. Het schilderij “De Verschijning van de Maagd aan de Heilige Candida” van Carlo Sellitto hangt in dezelfde kapel. (Men is er enkele jaren geleden overigens achtergekomen dat Candida geen heilige was.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email