Straten Napels

In de Grieks-Romeinse tijd was het stratenplan van Napels (dat toen nog Neapolis heette) op Griekse leest geschoeid, met straten die loodrecht op elkaar stonden.

Weetjes Straten Napels

De straten die van oost naar west liepen werden decumani genoemd. De zuidelijke van de drie was de Decumanus Inferiore, die liep waar de huidige Spaccanapoli is. De middelste Decumanus Maggiore is nu de Via dei Tribunali en de noordelijke Decumanus Superiore is vergelijkbaar met de huidige Via Anticaglia en Via della Sapienza.

De straten die van noord naar zuid liepen en de decumani met elkaar verbondden heetten cardini.

Top Straten Napels

Spaccanapoli

Spaccanapoli NapelsSpaccanapoli is verreweg de belangrijkste straat van de stad. Eigenlijk is dit niet een enkele straat, maar een samenvoeging van vier in een rechte lijn op elkaar aansluitende straten in het centrum van de stad. De naam betekent zoiets als “Splijt Napels” en op foto’s ziet het er ook uit alsof de straat een wig door de binnenstad vormt.

Via dei Tribunali

De Via dei Tribunali is de voormalige Decumanus Maggiore.

Via San Gregorio Armeno

De Via San Gregorio Armeno is een vrij ongewone winkelstraat. De specialiteit van de meeste handwerklieden en winkels in de straat is het maken en verkopen van kerststallen, wat in de periode net vòòr de kersperiode een half miljoen extra toeristen naar de stad brengt.

Lungomare

Net als de meeste kuststeden heeft Napels een Lungomare, een wandelweg langs het strand. Hier wordt je tussen al het strandschoon echter ook nog een getrakteerd op vergezichten op o.a. Capri, de Vesuvius en de villa’s in de wijk Vomero.

Via Chiaia

De Via Chiaia is één van de bekendste winkelstraten van de stad en dankzij de vele caféetjes ook één van de drukste straten gedurende de avonduren. De straat verbindt het Piazza Trieste e Trento met het Piazza dei Martiri.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email