Nationaal Archeologisch Museum Napels

Het Nationaal Archeologisch Museum is het bekendste museum van Napels en, vooral dankzij de objecten afkomstig uit de opgravingen in o.a. Pompeii en Herculaneum, de meest interessante bezienswaardigheid van de stad.

Weetjes Nationaal Archeologisch Museum Napels

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres

Nationaal Archeologsich Museum NapelsHet adres van het Museo Archeologico Nazionale is Piazza Museo Nazionale 19 – 80135 Napoli (tel. +39 081440166). Metro: Museo. Bus: 2M, 178, 182, 184, 201, 203, 460, 584, C47, C63, N3, N4, N8, R1, R4. Openingstijden: 09.00 tot 19.30 uur. Gesloten: Dinsdag, 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 8 Euro. Let op: Indien U in specifieke delen van het museum geïnteresseerd bent, kunt U het beste vantevoren bellen of die wel open zijn. Vooral gedurende de zomermaanden en op zon- en feestdagen is er vaak niet genoeg personeel en moeten bepaalde zalen gesloten blijven.

Geschiedenis Nationaal Archeologisch Museum Napels

Het gebouw waar het museum gevestigd is was oorspronkelijk een kazerne voor de cavalerie. Later deed het een tijdlang dienst als universiteitsgebouw voordat het tegen het einde van de 18e eeuw door koning Charles VII van Bourbon gebruikt werd om er de antiekverzameling die hij van zijn moeder Elisabetta Farnese geërfd had tentoon te stellen.

Borgia Collectie

Op niveau -1  van het gebouw wordt de Borgia collectie van Egyptische relikwieën en sieraden tentoongesteld.

Farnese Collectie

Op de begane grond bevindt zich een deel van de Farnese collectie, bestaand uit Griekse en Romeinse beeldhouwwerken.

  • De Toro Farnese (“Farnese Stier”) uit de 3e eeuw is waarschijnlijk een Romeinse kopie van een Grieks origineel. Het werk, dat gehouwen is uit een enorm blok marmer (2,95 bij 3 bij 3,7m), werd in 1546 bij de Terme di Caracalla in Rome gevonden. Het werd door Michelangelo gerestaureerd en in 1787 naar Napels gebracht. Het verbeeldt de dood van de Dirce, de Koningin van Thebes.
  • De Farnese Hercules is bij dezelfde opgravingen tevoorschijn gekomen, oorspronkelijk zonder de benen, maar toen die later gevonden werden lieten de Bourbon koningen van Napels ze weer aan de gespierde romp plaatsen.

Pompeii en Herculaneum

Op de belverdieping worden uit Pompeii afkomstige mozaïeken tentoongesteld. De bekendste is “De Strijd tussen Alexander en Darius”, waarschijnlijk door Alexandrijnse handwerklieden die in de 2e eeuw in Italië werkten gemaakt. De afbeelding bevnd zich in de Casa del Fauno en heeft een oppervlakte van 20 m2.

Sex in Pompeii

In de Gabinetto Segreto (“Geheime Kast” of “Geheime Kamer”), eveneens op de belverdieping kan men een veelheid erotische kunst aanschouwen, eveneens gevonden bij opgravingen in Pompeii.

  • Het beroemde beeldje dat de God Pan voorstelt terwijl hij het doet met een geit komt uit de Villa dei Papiri in Herculaneum.
  • Voor inspiratie is er een serie van negen sexuele posities, waarschijnlijk afkomstig uit een bordeel.

Sala Meridiana

In deze “Zaal van de Zonnewijzer”, de voormalige “Koninklijke Bibliotheek”, op de eerste verdieping zijn verschillende schilderijen uit de Farnese collectie te bewonderen.

  • Het plafond wordt opgeluisterd met de fresco “Triomf van Ferdinand IV van Bourbon en Marie Caroline van Oostenrijk” van de hand van Pietro Bardellino (1781).
  • De Atlante Farnese is een beroemd beeldhouwwerk dat Atlas voorstelt, met een aardbol op zijn schouders.

Pompei, Etc.

Keramiek, glaswerk, koperwerk, Griekse grafurnen en honderden andere objekten zijn te zien op de rest van de 1e verdieping. Deze zijn niet enkel afkomstig uit Pompeii en Herculaneum, maar ook uit andere door lava en as bedolven plekken als BoscorealeStabiae en Cuma.

  • Een hoogtepunt wordt gevormd door de muurschilderingen uit de Villa di Agrippa Postumus en uit het Casa di Meleagro.

Piazza Museo Nazionale 19 – 80135 Napoli

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email