Kerststallen Napels

Het maken van kerststalletjes is in Napels één van de meest bekende ambachten. Het plaatsen van een kerststal heeft in de stad ook een veel langere traditie dan de kerstboom, die pas in de 50’er jaren in zwang kwam. De Via San Gregorio Armeno is vrijwel geheel gewijd aan het maken van de presepe.

Weetjes Kerststallen Napels

Kerststallen Napels
De bekendste kerststal van Napels is de zogeheten Cuciniello, die in het San Martino Museum te zien is.

Het woord “kerststal” is presepe in het Italiaans en de presepi die in Napels vervaardigd worden zijn de origineelste en beroemdste van Italië.

In tegenstelling tot in andere landen staat in de Napoletaanse kerststallen het gewone leven van alledag voorop en zijn de figuren niet beperkt tot de gebruikelijke Jezus, Jozef, Maria, drie heiligen, herders etc.

Hoewel de Madonna (die vereerd wordt in Napels) en Jezus zelf natuurlijk wek een belangrijke positie innemen, kan het ook heel goed gebeuren dat er heel andere, maar erg levensechte figuren naast de drie heiligen staan. Dit kan dan een bekende politieke figuur zijn, of een voetballer, of iemand anders die recentelijk in het nieuws geweest is, maar ook een gewone boerenvrouw die in de keuken bezig is.

De kerststal wordt in Napels al op 8 December (het feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria) opgezet, maar Jezus wordt pas in de nacht van 24 December in zijn krib geplaatst.

Tot de 16e eeuw stonden er enkel kerststallen in kloosters. Later begonnen aristocratische families, eerst nog in kloosters vervaardigde, stallen in hun woonsten te plaatsen. Deze gave echter geen goed beeld van het dagelijkse leven, aangezien de rijke families er geen idee van hadden hoe de gewone mensen echt leefden.

Meer over Kerststallen in Napels

De Via San Gregorio Armeno is beroemd vanwege het grote aantal winkels dat er zich toelegt op het vervaardigen van kerstallen. Behalve de menselijke figuren zijn hier ook allerlei objecten uit het dagelijkse leven te zien (en te kopen).

In het Museo Nazionale di San Martino bevindt zich een beroemde kerststal die Cuciniello genoemd wordt en waar 162 mensen, 80 dieren en 450 miniatuur objekten te bewonderen zijn (zie foto boven).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email