Ondergronds Orvieto (Via della Cava)

Het middeleeuwse stadsdeel rond de Via della Cava is een van de oudste en meest pittoreske wijken in het historische centrum van Orvieto. Het wordt gekenmerkt door smalle steegjes en kleine huisjes die soms gedeeltelijk in de tufsteen uitgehakt zijn. Het voor toeristen meest interessante deel van de wijk bevindt zich echter onder de grond.

Rondleidingen

Er worden vier maal per dag rondleidingen gegeven langs de ondergrondse putten en grotten van Orvieto. Het ontmoetingspunt is op Piazza del Duomo, 23. De rondleidingen beginnen om 11.00, 12.15, 16.00 en 17.15 uur. De rondleidingen zijn gratis met de Carta Orvieto Unica. Informatie: +39 0763 344891 of 340688.

Ondergronds Orvieto

Via della Cava

De Via della Cava is de straat die midden door de middeleeuwse wijk loopt. Op Via della Cava n.7 is het mogelijk ondergrondse ruimtes te bezoeken die in de rotsen uitgehakt zijn.

Pozzo della Cava

Pozzo della Cava - Ondergronds Orvieto

Een stuk verder heeft men in 1984 een huis een 36 meter diepe put gevonden, die bekend staat als de Pozzo della Cava. De kleine put is van Etruskische oorsprong, maar is in 1527 in opdracht van paus Clemens VII aangepast.  Deze paus zou later, uit angst dat de stad bij een beleg zonder water zou komen te zitten, nog meer putten late bouwen. In het laagste deel van de put, die geheel in de tufstenen rots uitgegraven is, bevindt zich het water van de bron. (Via della Cava, 28 – Tel. +39 0763 342373 – 09.00 tot 20.00 uur – maandag gesloten – 3 Euro.)

Ondergronds Orvieto

Ondergronds Orvieto

Het interessantste deel van de wijk is echter niet direct zichtbaar. Onder het stadsdeel bevindt zich een netwerk van onderaardse gangen, met o.a. een atelier waar in de middeleeuwen keramiek gemaakt en bewerkt werd. Een ander hoogtepunt is een Etruskische tombe die in de middeleeuwen gebruikt werd om er textiel te bewerken. Her en der zijn er putten te zien, waar afval gedumpt werd en die natuurlijk van grote archeologische waarde zijn.

Porta Maggiore

De Porta Maggiore is de stadspoort die toegang gaf tot de wijk. Het is de oudste stadspoort van Orvieto en is eveneens in de rotsen uitgehouwen. Wanneer men vanaf deze poort langs de stadsmuur loopt komt men bij de San Giovanni Kerk, vanaf waar men een mooi uitzicht kan genieten.

Via della Cava – Orvieto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *