Oratorio dei Crociferi Venetië

Zeg het voort
Share

Het Oratorio dei Crocificeri in Venetië is een in de 12e eeuw gebouwde voormalige kerk, waar een hostel voor pelgrims aan bevestigd was. De belangrijkste bezienswaardigheid in het gebouw is de schilderijencyclus van de hand van Palma il Giovani, die de geschiedenis van de orde der Crociferi belicht.

Oratorio dei Crociferi Venetië

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres : Campo dei Gesuiti – Venetië (tel. +39 041 2719012). Openingstijden: De kerk kan enkel op afspraak bezocht worden. Toegangsprijs: Onbekend. Openbaar vervoer: Lijn 4.1, 4.2, 5.1, 5.2, 22 (halte Fondamente Nove).

Geschiedenis en beschrijving

Oratorio dei Crociferi Venetië

“Doge Raniero Zen geeft een schenking aan de Crociferi” van Raniero Zen (1585).

De Crocificeri waren een orde die zich in de 12e eeuw in Venetië vestigden. Ze openden een opvangshuis voor bedelvaartgangers. Het oratorium werd een eeuw later gebouwd door het belendende ziekenhuis om te bouwen, wat gebeurde in opdracht van de toenmalige Doge Raniero Zen.

In de loop van de 16e eeuw liet de Doge Pasquale Cicogna het gebouw geheel renoveren. Hij liet meteen de door Palma il Giovane geschilderde cyclus met gebeurtenissen uit de geschiedenis van de orde vervaardigen.

Het gebouw wordt door een eenvoudige Gotische façade gekenmerkt. De bovenste verdieping wordt via een overdekte loopbrug met het belendende Palazzo Zen verbonden.

Palma il Giovane werkte van 1583 tot 1592 aan zijn schilderijencyclus. Behalve gebeurtenissen die de geschiedenis van de orde belichten zijn er ook belangrijke momenten uit het leven van Raniero Zen en Pasquale Cicogna afgebeeld.

Het gebouw met de kruisen boven het portaal dat tegenover het oratorium staat verwijst eveneens naar de aanwezigheid van de orde.

In de nabijgelegen sacristie van de Jezuïten worden schilderijen van Palma di Giovane uit de voormalige kerk bewaard.

Campo dei Gesuiti – Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *