Orvieto

Orvieto is een populaire toeristenbestemming, wat vooral te danken is aan de beroemde kathedraal van de stad. Het helpt ook mee dat de stad vanuit zowel Rome als Florence makkelijk met de auto of de trein te bereiken is. Het historische centrum van Orvieto bevindt zich op een hoge tufstenen rots, waaronder zich het moderne gedeelte van de stad uitstrekt.

Alles over Orvieto (provincie Terni)

Toeristeninformatie

Er is een VVV kantoor op het Piazza del Duomo, recht tegenover de kathedraal zelf. Net als de meeste grotere Italiaanse steden heeft ook Orvieto een museumkaart, die toegang geeft tot de meeste museums in de stad. De kaart heet Carta Orvieta Unica en kost 20 Euro.

Het treinstation bevindt zich aan de voet van de klif. U kunt met een funiculare naar het centrum van de stad. Hierna kunt U eventueel met een bus verder omhoog, maar het is net zo makkelijk en veel mooier om gewoon te lopen. Met de auto volgt U de Autostrada del Sole A1/E35 in noordelijke (vanuit Rome) of zuidelijke (vanuit Florence) richting.

Geschiedenis

Kathedraal - Top 10 Bezienswaardigheden Orvieto
Het interieur van de Kathedraal

De reden dat Orvieto op de top van een klif gebouwd is is natuurlijk dat deze goed verdedigbaar was. Toch slaagden de Romeinen erin de Etrusken in 265 voor Christus te overwinnen en naar de oever van het Bolsenameer te verdrijven. Gelukkig zijn er in de stad nog vrij veel overblijfselen uit de Etruskische tijd te zien, zowel in de museums als bij de Tempio del Belevedere en de Crocifisso del Tufo Necropolis aan de voet van de klif.

In de 6e eeuw verdedigde de Oostgotische generaal Witiges zich er tegen de Byzantijn Belisarius. Belisarius won, maar dat was enkel doordat de Oostgoten zonder eten kwamen te zitten.

Rond de 10e eeuw kreeg de stad gelijdelijk meer invloed en in de 13e eeuw was Orvieto een toevluchtsoord voor pausen. De kathedraal werd in deze periode gebouwd en de pausen lieten er ook een aantal paleizen optrekken. Vaak waren er conflicten met naburige steden als Viterbo, Siena, Perugia en Todi.

Nadat de pausen vertrokken waren werd Orvieto gaandeweg steeds minder belangrijk.

De naam van de stad is afkomstig van het Latijnse Urbs Vetus, hetgeen “Oude Stad” betekent.

Bezienswaardigheden

De grootste trekpleister van de stad is de beroemde kathedraal, die met een aantal door de pausen gebouwde paleizen op het Piazza del Duomo staat. Andere belangrijke pleinen zijn het Piazza del Capitano del Popolo en het Piazza della Repubblica. De hoofdstraat heet Corso Cavour en wordt geflankeerd door mooie paleizen, enige kerken en grote aantallen winkels die van het toerisme leven. Contrada della Cava is de naam van de middeleeuwse wijk in het westelijke deel van het historische centrum. Onder deze wijk loopt een netwerk van gangen, waarlangs verschillende Etruskische monumenten liggen. De stad kent meerdere archeologische museums aan de voet van de klif bevinden zich enige Etruskische necropolissen.

Orvieto, provincie Terni, Umbrië, Italië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email