Palazzi Papali Orvieto

De Palazzi Papali (“Pauselijke Paleizen”) staan naast de beroemde Kathedraal van Orvieto. Ze zijn gebouwd gedurende een periode dat enkele pausen de stad als toevluchtsoord gebruikten. De drie gebouwen heten Palazzo Vescovile, Palazzo Soliano en Palazzo Papale. Hoewel ze oorspronkelijk als losstaande gebouwen opgetrokken zijn, vormen ze nu één complex, dat grotendeels als museumruimte wordt gebruikt.

Palazzi Papali Orvieto

Geschiedenis

De “Pauselijke Paleizen” zijn gemaakt van de lokale vulkanische steensoort tufsteen. De gebouwen zijn waarschijnlijk in drie periodes opgetrokken, al is niet met zekerheid te zeggen wanneer dit precies was.

De eerste paus die de opdracht tot de bouw van een persoonlijk paleis gaf is waarschijnlijk Urbanus IV, die van 1262 tot 1264 in de stad verbleef. Martinus IV, die in Orvieto tot paus gekroond werd, was er van 1281 tot 1284, en Nicolaas IV van 1290 tot 1292.

In de 14e eeuw verhuisde de paus naar Avignon en hierna werden de paleizen nog maar zelden gebruikt. Pas een eeuw later brachten enkele pausen weer korte bezoekjes aan Orvieto, maar in die tijd waren de paleizen al flink in verval geraakt.

Toen paus Clemens VII in 1527 uit Rome verbannen werd ging hij naar Orvieto. Afgezanten van de Engelse Koning Henry VIII rapporteerden dat hij in een “vervallen ruïne” logeerde.

Na eerdere restauraties in de 2e helft van de 16e eeuw en in 1857 (door Virginio Vespignani) begon men in 1958 met grote herstelwerkzaamheden. Men gebruikte de vensters van de beter bewaard gebleven Palazzo Vescovile en Palazzo Soliano als voorbeeld voor de vensters van het Palazzo Papale. Sinds deze restauratie worden delen van de paleizen gebruikt als museumruimte.

Urbanus IV was van 1262 tot 1264 in Orvieto. Na eerst in het Bisschoppelijk Paleis gelogeerd te hebben, begon hij met de bouw van het eerste Palazzo Papale. De oorspronkelijke open loggia op de begane grond is verdwenen en de vloer van het gebouw bevindt zich nu een meter onder het Piazza del Duomo. Loop rechts langs de Duomo. De deur aan de linkerzijde voert naar het prachtige Museo dell’Opera del Duomo, de deur recht voor U naar het Museo Archeologico Nazionale. Het Archeologisch Museum is over de begane grond van alle drie de gebouwen verspreid.

Pauselijke Paleizen, Orvieto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *