Palazzo Acquaviva Atri

Het Palazzo Acquaviva, dat ook wel Palazzo Ducale genoemd wordt, is het belangrijkste historische gebouw van Atri. Het paleis, dat aan het plein van dezelfde naam staat, doet sinds het begin van de 20e eeuw dienst als gemeentehuis van de stad.

Palazzo Acquaviva Atri

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Duchi d’Acquaviva, 191, 64032 Atri. Openingstijden: Onbekend.

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo Acquaviva is in 1395 in opdracht van graaf Antonio Acquaviva gebouwd. Dit gebeurde bovenop een aantal al bestaande antieke Romeinse gebouwen. Tot 1760 deed het dienst als residentie van deze familie, die al deze tijd de macht in de stad in handen had.

Nadat Giulio Antonio Acquaviva in 1480 een heldenrol gespeeld had in de Slag bij Otranto tijdens de oorlog tegen de Turken kreeg de familie het recht zich d’Aragon te noemen.

In 1707 werd het gebouw geplunderd door de Oostenrijkste troepen van Karel III. De muurschilderingen werden kapot gemaakt en schilderijen van onder andere Titiaan en Veronese werden geroofd.

Vanaf 1917 is het gebouw de zetel van het gemeentehuis van Atri en van onder andere het bestuur van het Natuurreservaat Calanchi di Atri.

Het paleis wordt vooral gekenmerkt door de massieve middeleeuwse toren. De façade is bedekt met platen Travertijns marmer.

De binnenplaats wordt gedurende de zomer voor allerhande evenementen gebruikt. De put die hier staat is verbonden met een wateropslagplaats uit de Romeinse tijd. Er is ook een borstbeeld van Beato Rodolfo D’Acquaviva d’Aragona, een 16e eeuwse telg van het geslacht. Deze Jezuïet stierf de marteldood in Indië.

Hier zijn eveneens de voormalige, pas ontdekte voormalige ondergrondse stallen (Scuderie) van het gebouw, die vroeger ook als gevangenis en martelruimtes gebruikt werden. Deze bevinden zich meteen naast de bovengenoemde wateropslagplaats.

Aan de achterkant van het paleis is een mooie tuin.

Piazza Duchi d’Acquaviva, 191 – Atri

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email