Palazzo Albani Urbino

Het Palazzo Albani is een historisch gebouw in Urbino. Het is in de 15e eeuw gebouwd, door verschillende als bestaande constructies samen te voegen. De van oorsprong Nederlandse architect Vanvitelli was een van de kunstenaars die verantwoordelijk was voor de versieringen in het gebouw. Het doet nu dienst als zetel van enige universiteitsfaculteiten.

Palazzo Albani Urbino

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Timoteo Viti, 10 – 61029 Urbino. Openingstijden en toegangsprijs: Het gebouw is niet voor toeristen toegankelijk, als is het natuurlijk redelijk makkelijk er even binnen te lopen om een kijkje te nemen.

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo Albani is gebouwd voor een van oorsprong Albanese familie die zich in 1471 in Urbino gevestigd had en al snel invloedrijke posities bekleedde in het bestuur van de stad.

De architekt van het gebouw is onbekend en men weet evenmin wanneer het precies gebouwd is. Wat men wel weet is dat vooral Filippi Albani begon met het aanschaffen van verschillende naast elkaar gelegen gebouwen aan de Via Bramante om deze tot het huidige palazzo om te bouwen.

In het begin van de 18e eeuw kochten Orazio Albani (broer van de toenmalige paus Clemens XI) en diens zoon, kardinaal Annibale Albani, nog meer gebouwen zodat het uiteindelijke paleis een heel blok in beslag nam.

Het is zeker dat verschillende architekten, waaronder Carlo en Francesco Fontana aan de verbouwing meegewerkt hebben.

Aan de versieringen binnen het gebouw hebben Vanvitelli (het pleisterwerk) en De Marchis (de muurschilderingen) bijgedragen.

De Cappella en de Galleria dei Cesari worden door fresco’s opgeluisterd.

De binnenplaats heeft een mooie hangende tuin.

Via Timoteo Viti, 10 – 61029 Urbino

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email