Palazzo Barbieri Verona

Eén van de interessantste gebouwen aan het Piazza Brà in Verona is het gemeentehuis van de stad, het 19e eeuwse Palazzo Barbieri. Helaas kan het interieur niet door toeristen bezocht worden.

Palazzo Barbieri Verona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: piazza Brà, 1 – 37121 Verona. Telefoon: +39 0458077111. Openingstijden: Niet open voor het publiek. Openbaar vervoer: Bus: 11, 12, 13, 72, 90, 92, 93, 96, 97, 98, 510.

Geschiedenis

Het Palazzo Barbieri ligt aan de noordzijde van het Piazza Bra. Het is een neo-klassiek gebouw dat tussen 1836 en 1848 gebouwd is, toen Verona tot het Oostenrijkse Keizerrijk hoorde. In die tijd werd het hele plein verlaagd om zo de tot dan ondergrondse gedeelten van het amphitheater beter uit te laten komen.

Het was oorspronkelijk bedoeld voor de legereenheid van het Corpo della Guardia Civica. Als inspiratie voor het project nam men de antieke Romeinse tempels als voorbeeld. De architect was Giuseppe Barbieri, aan wie het palazzo uiteidelijk ook zijn naam te danken heeft.

Bezienswaardigheden

Het centrale gedeelte wordt gekenmerkt door een uitstekende pronaos, die men door middel van een monumentale trap bereiken kan. Hierboven is een grote driehoekige fronton met het wapen van de stad te zien. De twee vleugels beschikken over enorme halve zuilen, waartussen zich de rechthoekige ramen van het gebouw bevinden.

De meeste kamers binnen het gebouw, dat overigens helaas niet bezichtigd kan worden, worden als kantoorruimte gebruikt. Hierop zijn wel enige uitzonderingen:

De Sala di Rappresentanza wordt opgeluisterd  met schilderijen door o.a. Carlo Ferrari en Angelo Dall’Oca Bianca.

In de Sala degli Arazi, oftewel “Zaal van de Wandtapijten”, hangen twee enorme doeken. La Cena in Casa di Levi (Avondeten in het Huis van Levi) komt uit het Venetiaanse klooster San Giacomo alla Giudecca en is gemaakt door Benedetto en Carletto Caliari. Het tweede doek is vervaardigd door Paolo Farinati en verbeeldt de Overwinning van de Veronezen (op de troepen van Federico Barbarossa). Dit doek maakt deel uit van een cyclus waarmee ooit de zalen van de Loggia del Consiglio in het Piazza dei Signori opgeluisterd moesten worden.

Ook in de Sala del Consiglio Comunale (Gemeenteraadszaal) hangt een enorm schilderij uit bovenstaande cyclus. Het is tegen het einde van de 16e eeuw geschilderd door Felice Brusasorci en verbeeldt de Overwinning van de Veronezen op de Benacensi.

Palazzzo Barbieri, Verona


Visualizza mappa ingrandita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email