Palazzo Baronale Prossedi

Het Palazzo Baronale, dat ook bekend staat onder de naam Palazzo Gabrielli, staat aan het Piazza Umberto I in Prossedi. De wapenschilden boven het portaal geven de geschiedenis van het gebouw weer.

Palazzo Baronale Prossedi

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo baronale Prossedi
Palazzo Baronale

Er is niet heel veel bekend over het Palazzo Baronale. Het huidige enorme gebouw is op een eerder aan de families Conti di Ceccano en Massimo toebehorende constructie.

De Gabrielli, die van adellijke komaf waren, lieten het gebouw vervolgens flink uitbreiden. De werkzaamheden begonnen in 1760, volgens de toen in zwang zijnde barokke bouwstijl. De architect was Costantino Fiaschetti. Deze Romeinse architect was ook verantwoordelijk voor de fontein in het Piazza del Mercato in Spoleto.

Beschrijving

Het huidige vierkante complex met vier massieve hoektorens heeft veel van een kasteel weg. De façade is 36 meter lang, terwijl de zijkant aan het Piazza Umberto I een lengte van 30 meter heeft. Het gebouw is meer dan 20 meter hoog en heeft ongeveer 50 kamers. Een door een ijzeren hek van het plein afgescheiden trap voert naar de ingang.

De familie zelf woonde op de tweede verdieping, de bedienden op de derde.

De binnenplaats voor het paleis voert naar het Piazza XI Febbraio en de Sant’Agata Kerk.

Wapenschilden

Boven het portaal zijn drie verschillende wapenschilden te zien. Het middelste is dat van de familie Gabrielli. Het linkerschild is in twee delen verdeeld, eerst dat van dezelfde familie en er vervolgens dat van de Bonaparte. Dit is te wijten aan de tijdens de Franse overheersing ontstane familiebanden tussen de twee huizen. Ook het derde schild bestaat uit twee helften. De eerste toont een haan (gallo, in het Italiaans) die op een slang staat, de tweede de Napoleontische adelaar. Het geheel symbolizeert de overgang van de Gabrielli naar de eveneens aan de Bonaparte verwante familie Del Gallo.

Palazzo Baronale – Piazza Umberto I, Prossedi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email